Οι διαπραγματεύσεις αποτελούν αναμφίβολα μια ολόκληρη διαδικασία, ένα ξεχωριστό σύμπαν με τους δικούς του κανόνες. Ιδού κάποιες χρήσιμες συμβουλές από τους ειδικούς:

1) Να ρωτάτε και να διευκρινίζετε πληροφορίες τις οποίες δεν είστε σίγουρος ότι έχετε κατανοήσει επαρκώς.

2) Να ακούτε προσεκτικά. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο μπορείτε να κερδίσετε ιδέες αλλά και να διαμορφώσετε τους όρους για μια win-win κατάσταση.

3) Καθορίστε το μίνιμουμ επίπεδο αποδοχής σας για κάθε σας στόχο. Αν δεν είστε σαφείς και ξεκάθαροι στους στόχους σας, τότε απλώς θα αντιδράτε στις προτάσεις της άλλης πλευράς.

4) “Κολυμπείστε” σαν …δελφίνι. Τα δελφίνια προσαρμόζονται εξαιρετικά εύκολα είτε σε μια ακίνδυνη θάλασσα είτε σε ένα περιβάλλον γεμάτο καρχαρίες. Προσαρμόζουν, ανάλογα με την περίπτωση, τη συμπεριφορά και τη στρατηγική τους. Και κάπως έτσι, μετατρέπουν τις συνθήκες υπέρ τους.

 

 

5) Επιχειρείστε να είστε έντιμος και δίκαιος. Συμφωνίες επωφελείς και για τα δύο μέρη δημιουργούνται όταν υπάρχει η αίσθηση ότι οι ανάγκες και οι στόχοι και των δύο, συναντώνται. Αυτό βοηθά, σε περίπτωση που ο πρώτες επαφές δεν αποδώσουν, οι διαπραγματευόμενοι να επιστρέψουν “στο τραπέζι” και να ξεκινήσουν από την αρχή. Η ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης μειώνει αισθητά τον απαιτούμενο χρόνο επίτευξης της συμφωνίας.

6) Ποτέ μην αποδεχθείτε την πρώτη προσφορά. Αυτή συνήθως αποτελεί ένα είδος τεστ για εκείνον που έχετε απέναντί σας σχετικά με το πού είστε διατεθειμένος να φτάσετε. Εδώ που τα λέμε, για να επιτευχθεί το όποιο αποτέλεσμα, χρειάζεται να δοθεί κάποιου είδους μάχη.

7) Μην εμφανιστείτε αδύναμοι. Εάν μια τέτοια αίσθηση γίνει αντιληπτή, τότε είναι λιγότερο εύκολο η άλλη πλευρά να προβεί σε υποχωρήσεις.

8) Σκεφθείτε τι επιδιώκει ο άλλος και προσαρμόστε ανάλογα τον τρόπο που θα του “το δώσετε”.

9) Να είστε συνεργάσιμοι και φιλικοί. Δεν χρειάζονται άσκοπες εντάσεις και συγκρούσεις οι οποίες συχνά “γκρεμίζουν” τις διαπραγματεύσεις.

10) Κάποιος που αντιλαμβάνεται ότι είστε διατεθειμένος να παλέψετε σκληρά για τον στόχο σας επειδή όντως πιστεύετε σε αυτόν, ενδεχομένως να είναι διατεθειμένος να “δώσει” περισσότερα απ’όσα σκόπευε αρχικά.