Είχε το προνόμιο να ενσαρκώσει τον εμβληματικό ηθοποιό-brand name Τζέιμς Μποντ και μάλιστα σε 4 εξαιρετικά επιτυχημένες ταινίες. Όμορφος, αρρενωπός, δυναμικός, γυμνασμένος, αποφασιστικός, όλα αυτά “δεμένα” με μια έμφυτη class, ο Πιρς Μπρόσναν αποτέλεσε σανίδα σωτηρίας για τους παραγωγούς μετά την αμήχανη επιλογή του Τίμοθι Ντάλτον. Η επιλογή του Μπρόσναν τους δικαίωσε απολύτως, ώστε να γίνει αργότερα ομαλά η μετάβαση στον -ποτέ δεν κατάλαβα γιατί- επίσης επιτυχημένο Ντάνιελ Κρεγκ.

Ωστόσο τα πράγματα δεν ήταν πάντοτε ρόδινα για τον επιτυχημένο -και πάμπλουτο πλέον- ηθοποιό.  Τα χρόνια της εφηβείας ήταν δύσκολα, όπως και αυτά της μαθητείας και των πρώτων χρόνων του στο θέατρο, όταν αναγκαζόταν να κάνει κάθε είδους πιθανές και απίθανες δουλειές για να επιβιώσει. Το έχει ομολογήσει ο ίδιος σε πλήθος συνεντεύξεών του. Μετακομίσεις από Αγγλία σε Αμερική σε αναζήτηση πάντα μια καλύτερης τύχης. Πιστός σύντροφός του στα δύσκολα, η Κασάνδρα Χάρις, με την οποία έζησε μια ευτυχισμένη δεκαετία στηρίζοντας ο ένας τον άλλον στις προσπάθειές του. Τελικά, σε ηλικία 39 ετών, η Κασάνδρα απεβίωσε από καρκίνο προκαλώντας ισχυρό συναισθηματικό σοκ στον Μπρόσναν που αναθεώρησε τη ζωή του. Αλλά και που μια πενταετία μετά τον θάνατό της, έκανε το όνειρό της πραγματικότητα, δηλαδή να υποδυθεί εν τέλει τον Τζέιμς Μποντ στην ταινία Goldeneye.

 

 

 

Φυσικά, όπως κατά κανόνα συμβαίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις ανθρώπινης τραγωδίας ο Μπρόσναν το έριξε στη σκληρή δουλειά;. Αλλωστε, πριν ακόμη υποδυθεί τον Μποντ, θεωρούνταν μια πολύ καλή επιλογή -ίσως κάπως νέος- λόγω της πρωταγωνιστικής του παρουσίας στην αστυνομική σειρά Remington Steele. Οι ταινίες πήγαν θαυμάσια και ο Μπρόσναν έμεινε στην ισοτρία της τζειμςμποντικής φιλμογραφίας ως ένας από τους πιο επιτυχημένους πρωταγωνιστές ( μαζί με τον Ρότζερ Μουρ, οι δικοί μου αγαπημένοι ).

Πάντως το ότι ο Μπρόσναν δεν ήταν ένας ¨”απλός Τζέιμς Μποντ”, το απέδειξε περίτρανα στη συνέχεια, πρωταγωνιστώντας σε πλήθος ταινιών και μάλιστα σε μια γκάμα ρόλων, αναμφίβολα με προτιμητέο εκείνον του tough guy. The tailor of Panama, The November man, The Ghost writer κ.α. ήταν μόνον κάποιες από αυτές. Κατορθώνοντας με αυτόν τον τρόπο να “πετάξει” επιτυχώς την ταμπέλα του Μποντ από επάνω του. Ενώ δεν δίστασε να δοκιμάσει αξιoπρεπώς και τις φωνητικές του ικανότητες σε ντουέτο με τη Μέριλ Στριπ, στο Mamma Mia!

Σήμερα ο 65χρονος ( τα έκλεισε προχθές, στις 16 Μαίου ) Πιρς Μπρόσναν έχει πέντε παιδιά και τρία εγγόνια, παντρεμένος για δεύτερη φορά με τη δημοσιογράφο Keely Smith. Συνεχίζει να επιζητεί ρόλους-προκλήσεις, ενώ έχει επιδοθεί και σε πλήθος φιλανθρωπιών. Ισως επειδή έχει βιώσει τον πόνο της απώλειας στο πετσί του. Ακόμη κι ένας Μποντ, ορισμένες φορές είναι ευάλωτος…