Η -μόλις λίγων ημερών- κυκλοφορία της αυτοβιογραφίας του Θωμά Μαύρου από την Ελληνοεκδοτική, ασφαλώς και αποτελεί μείζον γεγονός για τους φίλους τους ποδοσφαίρου, ανεξαρτήτως οπαδικής προτίμησης. Αφού ο Θωμάς Μαύρος ανήκει σε εκείνη την ξεχωριστή κατηγορία παικτών που υπερέβαιναν τον σύλλογο για τον οποίον αγωνίζονταν αλλά έχαιραν αποδοχής από όλους όσοι αγαπούσαν το άθλημα. Ποδοσφαιριστές όπως ο Χατζηπαναγής, ο Σαραβάκος, ο Παπαϊωάννου, ο Ζιοβάνι κ.α.

Το όνομα του Μαύρου, πρώτου σκόρερ όλων των εποχών στην Ελλάδα, ήταν συνώνυμο τής έννοιας του γκολ. Με όποιον τρόπο. Με έναν αγωνιστικό τσαμπουκά και μια τόλμη σπάνια στο τελείωμα της προσπάθειάς του και στο φλερτ του με το ανέφικτο. Ευτύχησε να αγωνιστεί στη μεγάλη ΑΕΚ του Μπάρλου όπου βρέθηκε προερχόμενος -και αυτός- από την ποδοσφαιρομάνα Νέα Σμύρνη. Συμπαίκτες σπουδαίοι ( Νικολάου, Παπαϊωάννου, Μπάγεβιτς κ.α.) που είχαν οδηγήσει την ΑΕΚ στις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης, μετά τον θρυλικό αποκλεισμό -που έσπασε καρδιές- τής Κ.Π.Ρ. στα πέναλτι.

 

 

Ο Μαύρος προσέφερε επί χρόνια στιγμές μοναδικές στους ποδοσφαιρόφιλους και κατέκτησε διακρίσεις μεγάλες. Εθνική Ανδρών, Μικτή Ευρώπης, Μικτή Κόσμου, Ασημένιο παπούτσι κ.α. Κι όταν κάποτε για λόγους μάλλον…εξωποδοσφαιρικούς βρέθηκε πάλι πίσω στον αγαπημένο του Πανιώνιο, όπως ήταν αναμενόμενο σε όσους γνώριζαν, έδωσε τη δική του απάντηση, ανακηρυσσόμενος πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος λίγο πριν σταματήσει την μπάλα.

Αποσυρόμενος από τα γήπεδα ο Θωμάς Μάυρος επιβεβαίωσε εν πολλοίς τον κανόνα που θέλει τους πολύ μεγάλους παίκτες να μην πολυασχολούνται με ιδιαίτερο ζήλο με κάποιο άλλο πόστο του αθλήματός τους. Προσπάθησε ένα διάστημα να βοηθήσει κάπως την ΑΕΚ, ενδεχομένως χρησιμοποιήθηκε και από κάποιους, πάντως το αποτέλεσμα δεν ήταν κάτι σπουδαίο. Ενα πράγμα ήξερε καλά ο Μαύρος. Πώς να βάζει γκολ και η κερκίδα να τον αποθεώνει….

Αυτά και -φυσικά- άλλα πολλά περιέχει η αυτοβιογραφία του μεγάλου κανονιέρη των ελληνικών γηπέδων. Πολλές άγνωστες λεπτομέρειες, πλήθος από σημαδιακές στιγμές, άφθονο φωτογραφικό υλικό, από την αποχή που τα ελληινκά γήπεδα δονούντασν από την κραυγή «Ποιός; Ποιός; Ποιός; Ο Μαύρος ο θεός»!

 

 

Δείτε επίσης