Οι περιπέτειές του (επανα) προβάλλονται στη μικρή οθόνη ( σε εντελώς ακατάλληλη ώρα…). Δημιούργημα τής Αγκαθα Κρίστι, ο ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό έγινε γνωστός στις νεότερες γενιές κυρίως από την τηλεόραση και τον κινηματογτάφο, αφού τον ενσάρκωσαν αρκετοί διάσημοι ηθοποιοί. Ο Πίτερ Ουστίνοφ ήταν εκείνος που, με το μοναδικό ταλέντο του, κάπως τον “οικειοποιήθηκε” τις τελευταίες δεκαετίες ( ταινίες «Εγκλημα στο Οριάν Εξπρές», «Έγκλημα στον Νείλο») αλλά και ο David Suchet που ακολούθησε και είναι ο πρωταγωνιστής της σειράς που προβάλλεται, δημιούργησε και αυτός- έναν εκπληκτικό τηλεοπτικό τύπο.

Κοντούλης, χοντρούλης, με βάδισμα…πιγκουίνου, κωμικός στην όψη και την εμφάνιση αλλά αλίμονο σε εκείνον που θα τον υποτιμήσει! Τα μικρά “φαιά κύτταρα” του εγκεφάλου του, όπως τα ονομάζει ο ίδιος, λειτουργούν στην εντέλεια, καταγράφοντας δεδομένα τα οποία στους περισσότερους περνούν απαρατήρητα. Οι λεπτομέρειες είναι συνήθως εκείνες που τον οδηγούν στη λύση και η μεταξύ τους ευφυής σύνδεση δίνει τη λύση ενός μυστηρίου που αρχικά φαντάζει άλυτο.

Φυσικά διαθέτει εμμονή με την καθαριότητα, αστική ευγένεια αλλά και…άκρατο εγωισμό, στοιχεία που τον κάνουν ακόμη πιο συμπαθή!

 

 

Βεβαίως η όλη σειρά είναι εξαιρετικά προσεγμένη. Η σκηνοθεσία, η μουσική, τα πλάνα, οι διάλογοι, όλα τους βοηθούν στη δημιουργία ενός πολύ καλού τηλεοπτικού αποτελέσματος. Δηλαδή ενώ φαινομενικά το βασικό ερώτημα είναι “ποιός είναι ο δολοφόνος”, τα όσα διαδραματίζονται το ξεπερνούν και αγγίζουν και άλλα επίπεδα: θεολογικά, φιλοσοφικά, κοινωνικά κ.α.

Η συνεχής και ασταμάτητη παραπλάνηση είναι επίσης ένα χαρακτηριστικό του ήρωα τής Αγκάθα Κρίστι. Εκεί που θεωρείς ότι κατάλαβες ποιός είναι ο ένοχος, να ένα καινούριο στοιχείο, κάτι μικρό και ίσως ασήμαντο που μπερδεύει  και πάλι τα πράγματα, οδηγώντας την υπόθεση σε νέους πιθανούς ενόχους και κατευθύνσεις.

Όσο για τον πρωταγωνιστή, τον David Suchet, αυτός δεν είναι κάποιος τυχαίος. Γεννημένος στο Λονδίνο το 1946, έχει παίξει σε θέατρο, κινηματογράφο, τηλεόραση και -φυσικά- έχει βραβευθεί για την ερμηνεία του ως Πουαρό.

Τελικά, σε μια έξοχη τηλεοπτική δουλειά, τίποτε δεν είναι τυχαίο…