Η σκιά του πατέρα του Μιρτσέα, έπεφτε πάνω του βαριά. Αφού οι επιδόσεις του Μιρτσέα Λουτσέσκου, τόσο στα γήπεδα αλλά ιδιαίτερα στους πάγκους, υπήρξαν πανθομολογουμένως εντυπωσιακές. Ωστόσο ο υιός Ραζβάν φαίνεται ότι βάλθηκε να αποδείξει πώς το μήλο όντως έπεσε κάτω από την μηλιά…

Λίγο πριν κλείσει τα 50του χρόνια, γεννημένος τον Φεβρουάριο τού 1969, ο Ρουμάνος τεχνικός του ΠΑΟΚ βρίσκεται πολύ κοντά σε μια μεγάλη επιτυχία. Να οδηγήσει τον Δικέφαλο του Βορρά στους ομίλους του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ, αποκλείοντας κατά σειρά τρεις καθόλου ευκαταφρόνητους αντιπάλους: Βασιλεία, Σπαρτάκ Μόσχας, Μπενφίκα.

 

 

Φυσικά μένει ένα ακόμη -και ίσως το πιο κρίσιμο- βήμα: η ρεβάνς με την σπουδαία πορτογαλική ομάδα στην Τούμπα. Αλλά το 1-1 του πρώτου αγώνα στο Νταλούζ κάνει αυτόματα τον ΠΑΟΚ φαβορί στην υπόθεση “πρόκριση”.

Αλλωστε, κι εδώ είναι που η επιτυχία μπορεί να πιστωθεί στον Ραζβάν, ο ΠΑΟΚ φέτος έχει δείξει ότι είναι φτιαγμένος από σκληρό υλικό. Δεν λυγίζει εύκολα, δεν σπάει. Κι αν -μερικώς- σπάσει, γρήγορα ανασυντίθεται και προς τη δόξα πάλι τραβά. Η γενική εικόνα του είναι αυτής μιας ομάδας που είναι ένα πολύ σκληρό καρύδι για τον όποιον -ανεξαρτήτως “βαριάς φανέλας” – αντίπαλό της.

 

 

Ο Λουτσέσκου έχει δουλέψει πολύ. Κάτι που έκανε και στην Ξάνθη, οδηγώντας την σε τελικό κυπέλλου κόντρα στον Ολυμπιακό αλλά και στην έκτη θέση του πρωταθλήματος. Με τον ΠΑΟΚ πέρυσι έφτασε μια ανάσα από την κατάκτηση του πρωταθλήματος, το οποίο η ομάδα της Θεσσαλονίκης έχασε στα χαρτιά, δεχόμενη τιμωρία στα ματς, στην Τούμπα, με τους άλλους δύο διεκδικητές, την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό. Μια απώλεια πρωταθλήματος που δεν μπόρεσαν ποτέ να “χωνέψουν” οι ΠΑΟΚτσήδες.

Και ο Λουτσέσκου, ίσως επειδή όντως πιστεύει ότι η εξέλιξη των πραγμάτων ήταν άδικη, ίσως επειδή επιχειρεί να καλοπιάσει τον κόσμο της ομάδας, διαμαρτύρεται, όπου σταθεί κι όπου βρεθεί ( όπως έκανε πριν λίγες ημέρες σε Μέσο της πατρίδας του ), για αυτό που έγινε πέρυσι. Και το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ το ονομάζει “¨κλοπή”…

 

 

Η κριτική που τού ασκείται είναι ότι λαϊκίζει. Ενδεχομένως να το κάνει. Από την άλλη όμως, ας αναγνωρίσουμε ότι καλείται να διεκδικήσει τον τίτλο σε ένα πρωτάθλημα που δεν το λες και αξιόπιστο – από πολλές απόψεις. Οπότε φωνάζει και προβλέπει, για να έχει. Αλλωστε, στην Ελλάδα, το να φωνάζεις πιο δυνατά από τον ανταγωνιστή σου, δυστυχώς -για την πρόοδο του ίδιου του αθλήματος- σού παρέχει συγκριτικό πλεονέκτημα.

Λαϊκιστής ή όχι, το βέβαιον είναι ότι ο Ραζβάν Λουτσέσκου είναι ένας σκληρός δουλευτής που δεν φείδεται κόπων προκειμένου να δει τον ΠΑΟΚ όπως τον θέλει, επιτυχημένο και δυνατό. Αν την επόμενη εβδομάδα κατορθώσει και αποκλείσει την Μπενφίκα και ο ΠΑΟΚ βρεθεί στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, προμηνύεται για τον φωνακλά Ρουμάνο κόουτς μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα χρονιά..