Εφυγε σαν σήμερα από τη ζωή, πριν από δύο χρόνια. Και γνώρισε τη μεγάλη επιτυχία μάλλον ‘ξώφαλτσα’, από το τραγούδι του στην ταινία «9 1/2 εβδομάδες».

Η οποία ήταν ορόσημο τη δεκαετία των ’80ς. Δεν ξεκίνησε με βλέψεις μπλοκμπάστερ αλλά η δημοφιλία της οφειλόταν κυρίως στη χημεία του πρωταγωνιστικού ζευγαριού ( βλ. Μίκι Ρουρκ – Κιμ Μπάσιντζερ ) και φυσικά τις καυτές ερωτικές σκηνές μεταξύ τους.

 

 

Μια τυχαία γνωριμία, μια σχέση που εξελίσσεται μέσα σε έναν ερωτικό πυρετό και -εν τέλει- οδηγεί σε εκτός ελέγχου καταστάσεις το φλεγόμενο ζευγάρι.

Φυσικά, όπως όλοι καλά γνωρίζουμε, η κλασική σκηνή που έγραψε κινηματογραφική ιστορία ήταν το στριπ τιζ τής Κιμ Μπάσιντζερ – η οποία έλαμπε τότε, το 1986, στα 33της χρόνια. Συνοδευόμενη βεβαίως από τη βραχνή φωνή του γερο-Τζο να τραγουδά με μοναδικό υποβλητικό τρόπο το «You can leave your hat on»

 

 

Ανεξάρτητα όμως από την απρόσμενη μεγάλη επιτυχία, ο Τζο Κόκερ ήταν ένας πραγματικά σπουδαίος ερμηνευτής. Η πλούσια σε βραχνάδα και ερμηνευτική γκάμα φωνή του, οι σπασμωδικές κινήσεις του σώματός του, δημιουργούσαν ένα μοναδικό σύμπαν, έναν ολόκληρο κόσμο ως περιβάλλον του τραγουδιού.

Πρωτοέγινε γνωστός στο Γούντστοκ, το 1969, “πιάνοντας” το δημοφιλές τραγούδι των Beatles «With a Little Help from My Friends» και “αλλάζοντάς του τα φώτα”. Άλλωστε οι διασκευές ήταν η ειδικότητά του. Το…  διαβόητο “You Can Leave Your Hat On” ήταν γραμμένο από τον Ράντι Νιούμαν.

 

 

O Τζο Κόκερ γέρασε μάλλον γλυκά, τραγουδώντας κυρίως διασκευές αλλά και άλλα τραγούδια, “θεσμικά” επιτυχημένος πλέον: «Many rivers to cross», «Summer in the city», «You are so beautiful», «Unchain my heart», «Ν’oubliez jamais».

Μάλιστα, στο βιντεοκλίπ του τελευταίου εμφανίζεται αγκαζέ με την Κατρίν Ντενέβ.

Με βάση τη ζωή που έκανε, τα drugs που κατανάλωσε και γενικά όλες τις καταχρήσεις στο πλαίσιο του «Sex and drugs and rock ‘n roll», o γερό Τζο κατόρθωσε να ζήσει 70 χρόνια – όχι κι άσχημα.

Εμεινε ωστόσο αθάνατος από τις ερμηνείες του ενώ, όποτε σε κάποιο club ακούγεται το «You can leave your hat on», η φιγούρα του έρχεται με ένα χαμόγελο στο μυαλό μας ( μαζί, βεβαίως, με αυτήν τής καυτής Κιμ…).