Οτιδήποτε και να γραφεί για την τηλεοπτική σειρά Ε.Φ. «Σταρ Τρεκ» ασφαλώς θα είναι μικρότερο από τον μύθο που η σειρά επί δεκαετίες δημιούργησε.

Οι περιπέτειες του διαστημοπλοίου Εντερπράιζ, με κυβερνήτη τον κάπτεν-Κερκ, στον αχανή κόσμο του Διαστήματος υπήρξαν ατελείωτες, το πλήρωμα του διαστημοπλοίου αγαπήθηκε από το κοινό σα να επρόκειτο για πραγματικά πρόσωπα ενώ αργότερα, η χολιγουντιανή βιομηχανία είδε μια έξοχη ευκαιρία ( κάτι που έκανε και με το Star Wars ) να συνεχίσει την γοητευτική ιστορία και στις επόμενες νεώτερες γενιές, μέσα από την τηλεόραση αλλά και από πολλές κινηματογραφικές ταινίες.

Ασφαλώς η φιγούρα που ξεχώρισε ήταν αυτή του μίστερ Σποκ. Ενός ιδιαίτερου διαστημανθρώπου ( γήινου από την μητέρα του ), προικισμένου με εξαιρετικές ικανότητες -και ασφαλώς, μεγάλα αυτιά…- αλλά και μια ιδιαίτερη συναισθηματική σχέση με τους ανθρώπους – συνεπιβάτες του και συνεργάτες του στις διαστημικές αποστολές του.

 

 

Τον Σποκ υποδύθηκε ο ηθοποιός Λίοναρντ Νιμόι που έφυγε πρόπερσι από τη ζωή και ο οποίος έφτασε σε τέτοιο σημείο ταύτισης με τον ρόλο ώστε στην πορεία ανέλαβε την ιδιότητα του αφηγητή-παρουσιαστή σε εκλαϊκευμένα προγράμματα-ντοκιμαντέρ για το Διάστημα και το Σύμπαν. Η φράση από τη σειρά “Διακτινίστε με, mr.Spock» πέρασε επίσης στην τηλεοπτική ιστορία.

Από το 1966 οπότε μεταδόθηκε στην τηλεόραση των HΠΑ το πρώτο επεισόδιο (το The Man Trap), έχουν γυριστεί περισσότερα από 720 ακόμα, σε 5 σειρές που εκτείνονται σε 4 δεκαετίες ( 1966-2005 ). Επιπλέον, έχουν γυριστεί 12 κινηματογραφικές ταινίες, έχει κυκλοφορήσει πλήθος μυθιστορημάτων, διηγημάτων, επιτραπέζιων και βιντεοπαιχνιδών και το 1973 μία σειρά κινουμένων σχεδίων (Star Trek The Animated Series).

 

Επίσης, τον Ιανουάριο του 2004 είδε το φως η σειρά “Νέα Ταξίδια” (“New Voyages“), γυρισμένη από θαυμαστές και διατιθέμενη αποκλειστικά μέσω διαδικτύου. Ετησίως, ο θεσμός των Συνεδρίων του Σταρ Τρεκ επιτρέπει την συνάντηση των πολυπληθών θαυμαστών του ανά την υφήλιο, οι οποίοι με μεγάλο ενθουσιασμό μοιράζονται την αγάπη τους για τη δημοφιλή σειρά. 

Το Σταρ Τρεκ ξεκίνησε να προβάλλεται τρία χρόνια πριν το άλμα του Νιλ Αρμστρονγκ στην επιφάνεια της Σελήνης ( το 1969 ), προετοιμάζοντας αλλά και καθοδηγώντας την αμερικανική κοινή γνώμη προς την αποδοχή τής αναγκαιότητας τής αμερικανικής κούρσας προς τα άστρα. Ωστόσο, ενδεχομένως αυτό να μην ήταν και τόσο απαραίτητο. Αφού αποτελεί συστατικό στοιχείο της ανθρώπινης φύσης η εξερεύνηση του αγνώστου και η προσπάθεια κατανόησής του.