Η Δουνκέρκη είναι το καινούριο φιλμ του σκηνοθέτη Κρίστοφερ Νόλαν και φυσικά έχει να κάνει με την γιγαντιαία επιχείρηση διάσωσης των 400.000 ανδρών των συμμάχων που ‘εδωσαν σκληρή μάχη με ό,τι είχαν στην παραλιακή τοποθεσία της περιοχής το 1940, στην αμμουδιά, το νερό, με αεροπλάνα πάνω τους και ατμόσφαιρα γενικά δαιμονισμένη. Ενσάρκωσαν το πνεύμα της επιβίωσης απέναντι στις δυνάμεις του εχθρού.

Ωστόσο αυτός είναι ο τρόπος που προσεγγίζουν το θέμα οι Γάλλοι, λέει ο Νόλαν και διαφέρει από τον βρετανικό. «Για τους Βρετανούς η επιχείρηση της Δουνκέρκης ήταν κάπως σαν μια “νίκη” που έδωσε τη δυνατότητα συνέχισης του πολέμου αλλά για τους Γάλλους φαίνεται σαν μια βαριά ήττα. Ηταν η αρχή τής ναζιστικής κατοχής. Συνεπώς αποτελεί πηγή ντροπής για αυτούς».

Ο Νόλαν επισκέφθηκε τον τάφο του παππού του στη Λιόν, στο στάδιο προετοιμασίας για το φιλμ, το οποίο αποτελεί ίσως το πλέον  προσωπικό του.

 

 

Dunkirk 3 Warner Bros final.

 

«Όλοι οι άντρες της οικογένειάς μου επηρεάστηκαν από τον πόλεμο, κι ο παππούς μου, κι ο πατέρας μου κι ο θείος μου. Ειδικά ο πατέρας μου ήταν πολύ επικριτικός με φιλμ για τον Β’Παγκόσμιο Πόλεμο που βρίσκονταν μακριά από τα αληθινά γεγονότα. 

Ο Νόλαν, όπως πολλοί Βρετανοί της γενιάς του, μεγάλωσε με ιστορίες του B’Παγκοσμίου Πολέμου. «Ο παππούς μου ήταν στην αεροπορία ωστόσο δεν συμμετείχε στη Δουνκέρκη» διευκρινίζει. 

«Αν είσαι Βρετανός δεν υπάρχει περίπτωση να μην ‘μεγαλώσεις’ με τη Δουνκέρκη. Την ακούς συνεχώς, κάπως σαν παραμύθι. Για μένα το θέμα ήταν ότι όσο περισσότερα μάθαινα για αυτό, τόσο πιο ενδιαφέρον φαινόταν. Φυσικά η πραγματικότητα είναι πάντοτε πιο μπερδεμένη, δεν είναι τόσο απλό όπως ψαράδες που πηδούν στις βάρκες τους και συλλέγουν στρατιώτες αλλά αυτό που συνέβη εκεί είναι ούτως ή άλλως κάτι πολύ μεγάλο, μια ιστορία που αξίζει να την διηγηθείς».