Οταν στις 27 Μαρτίου 1995 ο Μαουρίτσιο Γκούτσι, εγγονός του ιδρυτή της δυναστείας Γκούτσιο Γκούτσι, έπεφτε νεκρός από δύο πυροβολισμούς στα μαρμάρινα σκαλιά των γραφείων του στο Μιλάνο, η ιταλική αστυνομία δεν ήξερε προς τα πού να στρέψει τις έρευνές της: σε πλαστογράφους προϊόντων της εταιρείας, ανταγωνιστές, ή τη διεθνή Μαφία, με την οποία ο Γκούτσι ήταν σε κόντρα, εξαιτίας της πρόθεσής του να ανεγείρει καζίνο στο χειμερινό θέρετρο Κρανς Μοντάνα, στην Ελβετία.

 

 

Σύντομα, αποδείχθηκε πως η αλήθεια ήταν πιο απλή. Ηθικός αυτουργός του θανάτου του Μαουρίτσιο Γκούτσι ήταν η τέως σύζυγός του Πατρίτσια Ρετζιάνι, η οποία είχε αναθέσει σε πληρωμένους εκτελεστές την εξόντωσή του. Μια «μαύρη χήρα», όπως οι ιταλικές εφημερίδες την ονόμασαν, η οποία την ημέρα της κηδείας του πρώην συντρόφου της δεν δίστασε να δηλώσει: «Ως άνθρωπος λυπάμαι αλλά σε προσωπικό επίπεδο δεν θα έλεγα το ίδιο».

 

 

Η χρονιά-σταθμός στο θρίλερ Γκούτσι είναι το 1983, όταν ο 34χρόνος τότε Μαουρίτσιο, κληρονομεί από τον πατέρα του Ροντόλφο την αυτοκρατορία των πολυτελών αξεσουάρ που προτιμούσαν οι αστέρες του Χόλιγουντ και οι γαλαζοαίματοι. Το 1991 ο Μαουρίτσιο χωρίζει την Πατρίτσια, την οποία άλλωστε τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας ποτέ δεν είχαν αποδεχτεί και εν συνεχεία πουλά στην αραβική εταιρεία Investcorp του Μπαχρέιν, το μερίδιο των υπολοίπων μελών της οικογένειας, εξαγριώνοντας τον ιταλικό Τύπο που κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδα «η Gucci υπό τη σημαία του Ισλάμ».

Του Μαουρίτσιο, βεβαίως, δεν του καίγεται καρφάκι: με τα χρήματα ( περίπου 82 εκατομμύρια ευρώ ) που του αποφέρει η πώληση ζει μια ζωή βουτηγμένη στην πολυτέλεια, αγνοώντας όμως ότι η πρώην γυναίκα του έχει ήδη αρχίσει να σχεδιάζει την εξόντωσή του, θεωρώντας πολύ μικρό το ποσό των 50.000 ευρώ που -μηνιαίως- εκείνος της καταβάλλει. Ο Γκούτσι ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο, αποκτά καινούριες ερωμένες, φιλοξενεί στο κότερό του, την «Κρεολή», προσωπικότητες του διεθνούς τζετ-σετ, μοιάζει να σκέφτεται να παντρευτεί την καινούρια του σχέση, τη σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων Πάολα Φράνκι, όλα αυτά, μέχρι το μοιραίο πρωινό της 27ης Μαρτίου του ’95.

 

 

Στο δικαστήριο του Μιλάνου, η Πατρίτσια Ρετζιάνι εισπράττει την ποινή των 29 χρόνων για τη δολοφονία του πρώην συζύγου της. Ακόμη μια μαύρη κηλίδα στην ιστορία τής ιταλικής δυναστείας, για την οποία κάποτε η σύζυγος ενός γόνου της είχε πει: «Το να γευματίζεις με τους Γκούτσι είναι χειρότερο από το να γευματίζεις με τους Βοργίες…

Τελικά, η 66χρονη -πλέον- Lady Gucci, όπως ήταν γνωστή στην υψηλή κοινωνία της Ιταλίας, αφέθηκε ελεύθερη πριν από μια διετία, υπό καθεστώς επιτήρησης. Σήμερα δουλεύει  στο σχεδιαστήριο του μικρού οίκου Bozart, για τον οποίο σχεδιάζει τσάντες, παίρνοντας κάτι παραπάνω από τον βασικό μισθό και κυκλοφορεί στους δρόμους τού Μιλάνου με έναν παπαγάλο στον ώμο της, τον Μπο. Και αυτό, το ότι εργάζεται, είναι μια μεγάλη “έκπτωση” που κάνει στις αρχές της. Αφού το 2011, όταν επανεξεταζόταν η υπόθεσή της, η αδίστακτη «μαύρη χήρα» είχε πει, με άφθονη  στους δικαστές:

 

 

«Δεν έχω εργαστεί ποτέ και δεν σκοπεύω ν” αρχίσω τώρα». Δήλωση που έκανε τους πάντες να επαναφέρουν στην μνήμη τους το παλιότερο απόφθεγμά της: «Προτιμώ να κλαίω σε Ρολς παρά να γελάω σε ποδήλατο».

Μάλλον με την πνευματική ισορροπία της ελαφρώς…ταρακουνημένη ή ακόμη και για λόγους εντυπώσεων, η Ρετζιάνι εκφράζει σήμερα την επιθυμία της να εργαστεί στον οίκο Gucci. Η ιστορία της έγινε θεατρικό ενώ ένα φιλόδοξο σχέδιο για μια ταινία τού Χόλιγουντ, βασισμένη στο μπεστ σέλερ The house of Gucci  υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Ρίντλεϊ Σκοτ και την Αντζελίνα Τζολί να την ενσαρκώνει, δεν υλοποιήθηκε ποτέ…