Το τελευταίο τεύχος του λογοτεχνικού περιοδικού Οδός Πανός παρουσιάζει μια απροσδόκητη ιδιατερότητα. Περιλαμβάνει δύο αφιερώματα, Το ένα, στα 90 χρόνια από την αυτοκτονία Καρυωτάκη. Το δεύτερο στα 90 χρόνια από τη γέννηση του Τίτου Πατρίκιου!

Εμβληματικός ποιητής,αντιστάθηκε, εξορίστηκε, έφυγε στο Παρίσι αλλά ποτέ δεν σταμάτησε να γράφει. Ισως επειδή πίστευε στην ποίηση με όλο του το “είναι”: «Οι ποιητές λένε ψέματα. Η ποίηση δεν λέει. Ενα ποίημα που λέει ψέματα είναι ένα κακό ποίημα, δεν έχει καμιά επίδραση, χάνεται. Ενα ποίημα που επιβιώνει είναι ένα ποίημα που λέει μια αλήθεια» λέει ο ίδιος σε μια συνέντευξή του.

Παρά την ελπίδα του σε έναν καλύτερο κόσμο αλλά και την αγωνιστική του διάθεση ήταν αρκετά ρεαλιστής ώστε να διαπιστώνει με μια ελαφρά δόση πικρίας; «Κανένας στίχος δεν ανατρέπει καθεστώτα.Κανένας στίχος δεν κινητοποιεί τις μάζες. ( Ποιές μάζες? Μεταξύ μας τώρα. Ποιοί σκέφτονται τις μάζες? Το πολύ μια λύτρωση ατομική – αν όχι ανάδειξη )». 

 

 

Σε μια άλλη συνέντευξή του στον Ντίνο Σιώτη είναι περισσότερο αναλυτικός: «Από κάτι που περάσαμε, είδαμε, ακούσαμε και μας συγκίνησε, μπορεί να έρθει μια καινούρια λάμψη και να γεννηθεί ένα ποίημα. Αλλά όπως όλα τα νεογνά, αν δεν το φροντίσεις, μπορεί να πεθάνει. Ετσι και το ποίημα, αν δεν το γράψεις αμέσως, χάνεται. Από κει και πέρα χρειάζεται πολύ δουλειά για να φτάσεις στο τέλος. Και το τέλος είναι η πιο δύσκολη δουλειά».

Πολυγραφότατος ο Πατρίκιος, ωστόσο, στην ίδια συνέντευξη ομολογεί ότι μοιραία ο ρόλος τού ποιητή, κάποια στιγμή, διευρύνεται: «Από τη στιγμή που εκτίθεσαι ανοικτά για τις πολιτικές σου ιδέες σε δημόσια θέα, που προσπαθείς να τις πραγματώσεις, θέλεις δε θέλεις γίνεσαι δημόσιο πρόσωπο. Αλλά δεν θέλησα ποτέ να αποκτήσω δημόσια αξιώματα. Τον τρόπο γραφής δεν τον επηρέασε το να είμαι δημόσιο πρόσωπο αλλ΄οι εμπιερίες που απέκτησα τροφοδοτούσαν την ποίησή μου».

Ανθεκτικός στη φθορά του χρόνου, ο Τίτος Πατρίκιος σε ένα χορταστικό, σχεδόν 50σέλιδο αφιέρωμα, του εμβληματικού Οδός Πανός, με ποιήματα, συνεντεύξεις, προσωπικές εξομολογήσεις, ιστορίες και άγνωστες στο ευρύ κοινό εμπειρίες, αποδεικνύει ότι η νιότη και το γήρας, δεν είναι υπόθεση χρόνων…