Ατρόμητος όπως πάντα, δικαιώνει για μια ακόμη φορά την εικόνα που οι Αμερικανοί έχουν για αυτόν. Ο γερουσιαστής τής Αριζόνα, Τζον Μακ Κέιν, ήρωας πολέμου και προεδρικός ανθυποψήφιος του Μπαράκ Ομπάμα στις εκλογές του 2008, διαγνώστηκε από τους γιατρούς με όγκο στον εγκέφαλο. Αυτό, ωστόσο, δεν φαίνεται να τον επηρεάζει αφού δήλωσε πως επιστρέφει για να λάβει μέρος στην κρίσιμη ψηφορορία για την τύχη του περιβόητου Obamacare, η κατάργηση του οποίου αποτελεί ίσως τον πλέον “προσωπικό” στόχο του προέδρου Τραμπ στο εσωτερικό, κομμάτι τής “αέναης” κόντρας του με τον τέως προέδρο των ΗΠΑ, του οποίου άλλωστε το  νομοσχέδιο φέρει το όνομά του.

Ο πρόεδρος Τραμπ, με ένα tweet σήμερα, χαιρέτησε με ενθουσιασμό την επιστροφή του δημοφιλούς 80χρονου (!) βετεράνου πολέμου και γερουσιαστή, ενός ανθρώπου που χαίρει τον σεβασμό πολλών στις ΗΠΑ, ανεξαρτήτως της κομματικής του τοποθέτησης. Ουσιαστικά πρόκειται για κάτι σαν το “ηθικό πλοενέκτημα” των Ρεπουμπλικανών, σε επίπεδο πολιτικής φιγούρας.

 

 

Φυσικά ο πληθωρικός πρόεδρος δεν σταμάτησε εκεί, στο “καλωσόρισμα” τού ΜακΚέιν. Συνεχίζοντας δήλωσε: “πρόκειται για μια μεγάλη μέρα για το σύστημα υγείας. Υστερα από 7 χρόνια συζητήσεων, θα δούμε επιτέλους εάν οι Ρεπουμπλικανοί είναι πρόθυμοι να κάνουν την υπέρβαση!. Το Obamacare βασανίζει του; Αμερικανούς. Οι Δημοκρατικοί ξεγέλασαν τον κόσμο για μια ακόμη φορά».

Η κατάσταση είναι κρίσιμη, οι Ρεπουμπλικανοί χρειάζονται 52 ψηφους, συνεπώς δεν διαθέτουν το παραμικρό περιθώριο για απώλειες. Γι’αυτό και η επάνοδος του Μακ Κέιν χαιρετίστηκε με τέτοιον ενθουσιασμό. Αν τα πράγματα δεν πάνε καλά για αυτούς, τότε θα πρέπει να ανζητήσουν μια καινούρια στρατηγική προσέγγισης στο θέμα που τόσο “καίει” τον αμερικανό πρόεδο.

Από την πλευρά των Δημοκρατικών δεν φαίνεται ότι θα υπάρξει κάποιος που δεν θα υποστηρίζει το φλέγον σύστημα υγείας.

Εάν και εφόσον οι Ρεπουμπικανοί κατορθώσουν να συγκεντρώσουν 50 ψήφους, τότε αυτό θα θεωρηθεί μια σπουδαία νίκη που θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν τα σχέδια τους.

 

 

 

Δείτε επίσης