Είναι ο πρωταγωνιστής της ταινίας-ζωής του Τέρι Γκίλιαμ «Ο άνθρωπος που σκότωσε τον Δον Κιχώτη» ( η οποία “βγήκε” την προηγούμενη Πέμπτη στις ελληνικές αίθουσες ). Ενός έργου ζωής για τον διάσημο σκηνοθέτη αφού τού χρειάστηκαν πάνω-κάτω 25 (!) χρόνια για να το δει υλοποιημένο στην οθόνη.

Ελαφρώς χαοτικός αλλά εξαιρετικά διασκεδαστικός, συχνά και συγκινητικός, ο Δον Κιχώτης του Γκίλιαμ είναι ένας γέρος χωρικός, ο οποίος φαντασιώνεται ότι είναι ιππότης και ότι οφείλει να αντιμετωπίσει ποικίλους κινδύνους και αντιπάλους που παρεμβάλλονται ανάμεσα σε αυτόν και την αγαπημένη του πριγκίπισσα Δουλτσινέα.

 

 

Εκτός των…γνωστών και από το μυθιστόρημα του Θερβάντες ανεμόμυλων, ο ήρωας της ταινίας του Γκίλιαμ έχει να αντιμετωπίσει επιπλέον τόσο έναν κυνικό επιχειρηματία όσο κι έναν σαδιστή Ρώσο, κάπως διαταραγμένο, μαφιόζο, οι οποίοι του κάνουν τη ζωή δύσκολη με τις παρεμβάσεις τους. Μοναδικό στήριγμά του ο πιστός ιπποκόμος του Σάντσο Πάντσα, τουλάχιστον όπως ο ίδιος νομίζει, αφού πρόκειται για έναν σκηνοθέτη ταινιών τον οποίον ο αλαφροϊσκιωτος Δον Κιχώτης θεωρεί σύντροφό του στη μάχη εναντίον του κακού…

Ο Δον Κιχώτης του Γκίλιαμ είναι μια απολαυστική ταινία, κάτι καθόλου παράξενο για τον δημιουργό τού «Βασιλιά της Μοναξιάς», των «12 Πιθήκων», τού «Μπραζίλ» κ.α. Οι κριτικοί το ψιλοέθαψαν αλλά προσωπικά το βρήκα -μέσα από την γνωστή “διαφορετική ματιά του Γκίλιαμ- εξαιρετικό και γλυκά διασκεδαστικό.

 

 

Και σε μεγάλο βαθμό, η ομορφιά του φιλμ βασίζεται στον πρωταγωνιστή της ταινίας, τον Τζόναθαν Πράις. Ο 71χρονος Ουαλός ηθοποιός και τραγουδιστής, με πληθώρα ρόλων στο βιογραφικό του, κατορθώνει και, με την πλούσια εμπειρία του “περνά” στον θεατή όλη την αθωότητα, την αφέλεια αλλά και την ευγένεια συναισθημάτων που διακρίνουν τον -fake- γέρο ιππότη, κάνοντάς τον εξαιρετικά συμπαθή και δημοφιλή.

Αλλωστε η συνεργασία σκηνοθέτη-πρωταγωνιστή θα ήταν κάπως δύσκολο να μην πάει καλά αφού ήταν στην ταινία “Brasil” ( 1985 ) τού πρώτου που ο δεύτερος, αποκλειστικά θεατρικός ηθοποιός μέχρι τότε, έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο στην χολιγουντιανή βιομηχανία. Στην πορεία ο Πράις πρωταγωνίστησε σε πολλές ταινίες, έφτασε ακόμη να παίξει και σε μεγάλα μπλοκμπάστερ: υποδύθηκε τον “κακό” σε ταινία James Bond ( Tomorrow never dies ), όπως και τον πατέρα της κεντρικής ηρωίδας στο Pirates of the Caribbean.

 

 

Με τον Δον Κιχώτη, ο Πράις επιστρέφει στην αφετηρία του, μετά από σχεδόν τρισίμισι δεκαετίες περιπλάνησης στον κόσμο της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Και, ποιός ξέρει, ίσως κάποτε κάποιος γράψει γι’αυτόν και τις περιπέτειές του ένα μυθιστόρημα σαν τον Δον Κιχώτη – ασφαλώς σε πιο ποπ, χολιγουντιανή εκδοχή…