Η κινηματογραφική «Δουνκέρκη» του Κρίστοφερ Νόλαν αναμένεται να είναι από τα blockbuster της χρονιάς. Η υπόθεση, λίγο ως πολύ, γνωστή. Πώς, με ηρωικό τρόπο, Βρετανοί και Γάλλοι, πέρασαν στη Βρετανία υπό την αφυκτική πίεση των αντιπάλων τους.  Μετά τη διάσωση της Δουνκέρκης, στις 14,23 το Ναυαρχείο, σε συμφωνία με τους Γάλλους, ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση DYNAMO είχε ήδη ολοκληρωθεί. Στην Αγγλία είχαν αποβιβαστεί περισσότεροι από 338. 000 Βρετανοί και σύμμαχοι στρατιώτες! Ο ίδιος ο Τσόρτσιλ γράφει στα απομνημονεύματά του, τον λόγο του που -ιστορικά- έγινε viral..,καταδεικνύοντας το πώς η Δουνκέρκη αποτέλεσε ένα εξαιρετικά κομβικό σημείο του Β’Π’Πολέμου::

«Το Κοινοβούλιο συνεδρίασε στις 4 Ιουνίου  και είχα την υποχρέωση να εκθέσω τα γεγονότα με κάθε λεπτομέρεια τόσο στη δημόσια όσο και σε μια μυστική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε αργότερα. Ολοκκλήρωσα την ομιλία μου με ένα απόσπασμα το οποίο, όπως θα διαπιστώσουμε, έμελλε να αποδειχθεί ένας επίκαιρος όσο και σημαντικός παράγοντας στις αποφάσεις που θα έπαιρναν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

 

 

Εστω και αν οι μεγάλες εκτάσεις της Ευρώπης και πολλά παλιά και περίφημα κράτη έπεσαν ή ενδέχεται να πέσουν στα νύχια της Γκεστάπο και όλων των μυστικών μηχανισμών του ναζιστικού καθεστώτος, εμείς δεν θ’ανακόψουμε την ορμή μας ούτε θα αποτύχουμε. Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους. Θα πολεμήσουμε στη Γαλλία, θα πολεμήσουμε στις θάλασσες και τους ωκεανούς, θα πολεμήσουμε με όλο μεγαλύτερη πίστη και δύναμη.στον αέρα. Θα υπερασπιστούμε το νησί μας με κάθε κόστος. Θα πολεμήσουμε στις ακτές, θα πολεμήσουμεστα σημεία απόβασης, θα πολεμήσουμε στην ύπαιθρο και στους δρόμους. Δεν θα παραδοθούμε ποτέ. 

Ακόμα κι αν το νησί μας ή μεγάλο μέρος του υποταχθεί και λιμοκτονήσει, κάτι που ούτε στιγμή δεν πιστεύω, τότε η αυτοκρατορία μας πέρα από τη θάλασσα, εξοπλισμένη και προστατευμένη από το Βρετανικό Στόλο, θα συνεχίσει τον αγώνα μέχρις ότου, πρώτα ο Θός, ο Νέος Κόσμος με όλη του την ισχύ και και με όλες του τις δυνάμεις, εξορμήσει για να σώσει και ν’απελευθερώσει τον Παλιό».