Η παράσταση ετοιμάζεται. Τα παλιά έπιπλα τοποθετούνται. Ο συγγραφέας του έργου, Γιώργος Χρονάς, μετακινεί μια βαριά πολυθρόνα. Επιζητεί το τέλειο σκηνικό. Αυτό στο οποίο ο ήρωας του θεατρικού του έργου, ο Τζέιμς Ντιν θα ξετυλίξει τον μύθο του. Ενας θρύλος που έζησε γρήγορα και πέθανε νέος. Ενας συμπαντικός κομήτης. Του χθες. Του σήμερα. Του αύριο. Τού “πάντα”.

Ο Αγης Σιούνας είναι ο πρωταγωνιστής. Ενα ταλαντούχο παιδί από μια λαϊκή συνοικία, το Περιστέρι. Σάρκα από τη σάρκα του κόσμου. Εχει άγχος. Ο πρώτος του μεγάλος ρόλος. Πώς ενσαρκώνεις έναν μύθο;

Τεχνικοί και βοηθοί πηγαινοέρχονται στη σκηνή. Ο Γιώργος Χρονάς δίνει οδηγίες. Και συμμετέχει στην όλη τελετουργία της προετοιμασίας. Στο θεατρικό, υποδύεται τον μπάτλερ του ήρωα. Εναν ταπεινό λάτρη της μυθικής νεανικής μορφής.

Η τεχνολογία στην υπηρεσία της τέχνης. Τα video art. Ποίηση σε bits and bytes. Ο Διόνυσος συναντά τον Ντιν και οι δυό τους τον Όμηρο, τον Σέξπηρ, τον Καβάφη.

 

james-deanchronas

 

Ο Χρονάς είναι ο έλληνας Ντοστογιέφσκι. Οι ήρωες της καθημερινότητας, τα παιδιά από την Δραπετσώνα και το Πέραμα, γυρίζουν στον τροχό της ύπαρξης, ασταμάτητα, πυρετωδώς. Μιλούν μεταξύ τους αληθινά. όπως στις γειτονιές όλου του κόσμου. Μιλούν και “σκάβουν” βαθιά στο μυστήριο της ζωής.

Επιτίθενται με την έπαρση της νεότητας στις αγωνίες τους. Ένα σύμπαν ανομολόγητων πόθων και ονείρων, με κοινό παρονομαστή τα λαμπερά αλλά και φθαρτά υλικά του ανθρώπινου βίου. Μια βαθιά, αν και αστραπιαία ματιά στη ζωή μας.

Ατμοσφαιρικό και ρεαλιστικά ποιητικό το σκηνικό, προδιαθέτει για εκείνο που θα δει ο θεατής.  

Τώρα σιωπή. Ο κόσμος αρχίζει να γεμίζει το φουαγιέ. Η παράσταση σε λίγο θα αρχίσει. Ο Τζέιμς Ντιν θα ανεβεί στην Πόρσε του και θα πατήσει το γκάζι της με προορισμό τα άστρα.

«Το όνομά μου είναι Τζέιμς Ντιν». Του Γιώργου Χρονά. Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, από Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 9.00 μ.μ. Μαζί του, ο Άμλετ, ο Μάκβεθ, ο Φάουστ και άλλοι. Ένα μνημείο θανάτου, ένας φόρος τιμής στη νεότητα και την ομορφιά. Η οποία, όπως ευφυώς έχει πει ο Όσκαρ Ουάιλντ είναι η μεγαλύτερη ανθρώπινη αξία  – δεν απαιτεί καμία απόδειξη.

 

jamesback3 jamesback6   jamesback9 jamesback1