Καλοκαίρι, ήλιος, θάλασσα, έρωτες, περιπέτεια ή αναζήτηση γαλήνης. Ακολουθεί το soundtrack μιας εποχής συνυφασμένης με την αμεριμνησία, την εκτόνωση αλλά και τον επαναπροσδιορισμό.

του: Γιάννη Τριανταφύλλου.

-Summer in the city – O γερό Τζο σε μια εκτέλεση του κλασσικού κομματιού, για εκείνους που περνούν το καλοκαίρι στην -καυτή- πόλη.

-Κορίτσια στην ήλιο – Από την ομώνυμη έξοχη ταινία τού Βασίλη Γεωργιάδη με τον Γιάννη Βόγλη και την Αν Λόνμπεργκ. Η πραγματικά ονειρική μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου που σφράγισε μια ολόκληρη εποχή και, όποτε την ξανακούμε,. επαναφέρει τρυφερές μνήμες.

Summerjam – Για “τζαμαρίσματα” κάτω από τον ήλιο, για πάρτι με όσους και όσο αντέχουν…( Put your hands up, get on the floor! )

-Suddenly last summer – Αναμνήσεις από ένα παλιότερο καλοκαίρι από τους Motels, με την εξαίσια, πλούσια φωνή τής. Μartha Davis να διηγείται καλοκαιρινές ιστορίες.( One summer never ends, one summer never began ).

-Summer rain – Όταν βρέχει στην Καλιφόρνια, ένα από τα πιο όμορφα ποπ κορίτσια της, η Belinda Carlisle, με τα μπλε μάτια, τραγουδά και εύχεται η καλοκαιρινή βροχή να της επιστρέψει πίσω τον έρωτά της.

-Cruel summer – «To καλοκαίρι αυτό είναι σκληρό αφού εσύ έχεις φύγει» τραγουδούν οι Bananarama. Το κομμάτι ακούγεται στο πρώτο -και καλύτερο- Karate Kid, όταν ο Ραλφ Μάτσιο δέχεται μπούλινγκ όταν ερωτεύεται και διεκδικεί την -προσωπική αδυναμία- Ελίζαμπεθ Σου.

-Summer lovers – Η ταινία που, πριν από το σχετικά πρόσφατο Mamma Mia, είχε κάνει γνωστό στο εξωτερικό ότι τα ελληνικά ενδείκνυνται τόσο για ρομαντικό έρωτα όσο και για…τρίο. Πρωταγωνιστεί η -προσωπική αδυναμία- Daryl Hannah και το ομώνυμο ρυθμικό κομμάτι τραγουδά ο τότε quite famous Michael Sembello.

-Summer wine – Ενα υπέροχο κλασικό ντουέτο, τής Nancy Sinatra με τον Lee Hazlewood ( συνθέτη του τραγουδιού ) που όποτε και να το ακούσεις νιώθεις την ανεξέλεγκτα ελκτική δύναμη τής flower pop των ’60ς. «Strawberries cherries and an angel’s kiss in spring My summer wine is really made from all these things».

-Summertime sadness – Η Lana Del Rey, με την εκφραστική-μελωδική της φωνή τραγουδά για την καλοκαιρινή θλίψη…( Kiss me hard before you go, summertime sadness ).

-Summertime – ( and the living is easy ). Tο πλέον κλασικό καλοκαιρινό κομμάτι έχει ακουστεί σε διάφορες εκτελέσεις. Προτιμήσαμε τη δυναμική απόδοσή του από τον Billy Stewart, τον ταλαντούχο έγχρωμο γεματούλη που έφυγε νωρίς..Αξεπέραστο φυσικά και το ντουέτο του Louis Armstrong με την Ella Fitzgerald.

-Summer nights – Από το εμβληματικό Grease, με Τραβόλτα και Ολίβια Νιούτον Τζον. Ένα πολύ όμορφο και χορευτικό ντουέτο από μια σπουδαία -στο είδος της- ταινία.

-Midnight summer dream – Οι Stranglers,σε μελωδικό mood, “συναντούν” τον Σαίξπηρ και το “Ονειρο θερινής νυκτός” είναι ένα μοναδικό, αισθησιακό, πανέμορφο τραγούδι…( Woke up on a good day and the world was wonderful )