Εστω και για λίγες ημέρες, κάποιος περισσότερος ελεύθερος χρόνος υπάρχει. Για όσους ενδιαφέρονται να διαβάσουν κάτι ιδιαίτερο, ακολουθούν τρεις ξεχωριστές βιβλιοπροτάσεις:

-«Πίσω από το παιχνίδι», Ζαν Μαρί Λασκάς, εκδ.ROPI Publications.

Εξαιρετικά καλογραμμένο, το δε θέμα του συγκλονιστικό. Μια πραγματική ιστορία παρουσιάζεται με μυθιστορηματικό τρόπο. Ένας νεαρός γιατρός από τη Νιγηρία, συνεχίζει τις σπουδές του στις ΗΠΑ, γίνεται νευροπαθολόγος και ανακαλύπτει ότι ο εγκέφαλος βετεράνων παικτών του Αμερικανικού Ποδοσφαίρου εμφανίζει σημαντικές κακώσεις, οι οποίες οφείλονται στις τρομακτικές σε δύναμη συγκρούσεις τους στον αγωνιστικό χώρο.

 

 

Φυσικά, έχει τη δυνατότητα να τους μελετήσει, ακριβώς επειδή αυτοί οι πρώην παίκτες, μισοκατεστραμμένοι από τις εγκεφαλικές βλάβες που υπέστησαν στα γήπεδα, παθαίνουν πρόωρη άνοια και πολλοί από αυτούς αυτοκτονούν. Αλλά το θέμα, από τη στιγμή που εμπλέκονται δισεκατομμύρια δολλάρια, ποιός θέλει να το αγγίξει; Ουδείς.

Ή τουλάχιστον, δύο-τρεις άνθρωποι που στηρίζουν στον αγώνα του τον Νιγηριανό γιατρό. Ο οποίος έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει ότι στην ονειρεμένη του Αμερική, δεν είναι όλα τόσο…ονειρεμένα. Η ιστορία ξεκίνησε κάπου στα μέσα τής δεκαετίας του 2000, για να φτάσει το 2011 ο πρόεδρος Ομπάμα να δηλώσει, μετά τον κατακλυσμό αποκαλύψεων, ότι “εάν είχα γιό, δεν θα ήθελα να ασχοληθεί με το αμερικανικό ποδόσφαιρο”.

Μια άνιση μάχη ανάμεσα σε μια πανίσχυρη ομοσπονδία, την NFL, και έναν μοναχικό αναζητητή τής αλήθειας. Το μυθιστόρημα έγινε ταινία με τον τίτλο Concussion και τον Ουίλ Σμιθ, στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Πραγματικά “ρουφιέται” με τη μία. Απολαυστικό.

 

 

-«Με μια χιλιάρα Καβασάκι», Βαγγέλης Σιαφάκας, εκδ.Πόλις.

Ο συγγραφέας, βετεράνος δημοσιογράφος, κάνει το ντεμπούτο του στον χώρο τής συγγραφής και αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη για τους αναγνώστες. Με μεγάλη θητεία σε ηλεκτρονικά και έντυπα Μέσα, ο Βαγγέλης Σιαφάκας ξεδιπλώνει μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του μια σειρά αναμνήσεων του, σε 18 αυτοτελή διηγήματα.

Τα Γιάννενα, η γενέθλια πόλη, η Ιταλία και οι σπουδές, σε εποχές ταραγμένες, με τους νέους όλου του κόσμου να διεκδικούν μια καλύτερη κοινωνία. Ρέουσα, ρεαλιστική γραφή, αμφιθέατρα, νεολαίες, έρωτες, όνειρα, συνθέτουν ένα σύμπαν γεμάτο από εμπειρίες που χαρακτήρισαν μια ολόκληρη ιστορική περίοδο. Καφέ, σινεμά, τσιπουράδικα κι ένας κόσμος που αλλάζει, χωρίς να είναι βέβαιο το προς τα πού τελικά κατευθύνεται.

 

 

-Ημέρα Ανεξαρτησίας, Ρίτσαρντ Φορντ, εκδ.Πατάκη.

Την “άλλη”, την σκουριασμένη Αμερική, εκείνη που έχει ξεχαστεί από τους πολιτικούς, των τροχόσπιτων, των ατέλειωτων αυτοκινητοδρόμων, της καθημερινής φθοράς, των μοτέλ, των αγροτικών εκτάσεων, παρουσιάζει ο Φορντ, ο οποίος είναι -εν γένει- ένας συγγραφέας μεγάλης κλίμακας, με πολυσέλιδα βιβλία ( 700 σελίδες, το παρόν ), όλα τους πάνω στον ίδιο καμβά, εκείνον τής λεπτής παρατήρησης με προσοχή εντομολόγου, σε οτιδήποτε εμπίπτει στον τομέα κίνησης της γραφίδας του.

Ο μέγας στιλίστας τής γραφής Τζον Μπάνβιλ, το χαρακτήρισε ως “το καλύτερο μυθιστόρημα που γράφτηκε στην Αμερική εδώ και πολλά χρόνια, απλώς αριστούργημα”. Ο Φορντ συνδέει την ιστορία του ήρωά του με εκείνη τής χώρας του, και, μέσα από αυτή την παράλληλη πορεία καταγράφει αθέατες στους πολλούς καθημερινές καταστάσεις από τις οποίες και συντίθεται το συνολικό αμερικανικό τοπίο.

Δείτε επίσης