Τη Φιλαδέλφεια, την πολιτεία της Αμερικής την έχουμε γνωρίσει κινηματογραφικά από τον Ρόκι, την ομώνυμη ταινία με Χανκς και Ουάσιγκτον κ.ο.κ. Κοντά σε όλα τα άλλα έχει και πολλά trendy εστιατόρια. Αλλά μόνο το 1/4 των κατοίκων της έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα επισκεφθούν, λόγω…στενότητος.

 

Ασφαλώς υπάρχει ένα τυπικό αντίτιμο 15 δολαρίων για ένα μενού τριών πιάτων αλλά αν ο πελάτης αδυνατεί να το καταβάλλει, πρόβλημα ουδέν! Γράφεις σε ένα χαρτάκι τι πληρώνεις και το θέμα λύνεται γρήγορα και τυπικά, χωρίς πολλές διατυπώσεις και…τσιριμόνιες.

Από την άλλη, πάλι, υπάρχουν κι εκείνοι που το επισκέπτονται απλώς επειδή τους αρέσει και έχουν τη δυνατότητα, κατά την κρίση τους, να αφήσουν στο τέλος μεγαλύτερο ποσό. Δημοκρατικές διαδικασίες…

 

 

Η ιδέα ήρθε στο μυαλό τής ιδιοκτήτριας Κλίντον (!!!) πέντε χρόνια πριν. Δεν τής άρεσε αυτό που έβλεπε να συμβαίνει με τους αδύναμους οικονομικά κατοίκους της πόλης κι έτσι προχώρησε στο σχέδιό της.

Πολλοί ντόπιοι καλλιτέχνες εργάζονται σε αυτό ενώ και τα υλικά είναι φρέσκα και καλά.

Το μενού αλλάζει κάθε εβδομάδα και προσφέρει θρεπτικά γεύματα αλλά και επιλογές για χορτοφάγους.

Μεγάλη σημασία δόθηκε και στο design, ώστε να είναι χαρούμενο και διασκεδαστικό. 

Βεβαίως είναι αδύνατο να κάποιοι πελάτες να αποφύγουν το περίεργο αίσθημα του όλου κόνσεπτ αλλά, παρ’όλα αυτά, οι υπεύθυνοι τους ενθαρρύνουν να το κάνουν. «Τους θέλουμε όλους εδώ» δηλώνουν με σιγουριά. Πλούσιους, φτωχούς, τους πάντες. Δεν θέλουμε να ξεχωρίζουμε κανέναν».

ΟΚ, είναι προφανές ότι το όλο κόνσεπτ ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό. Και είναι επίσης βέβαιον ότι οι υπεύθυνοι έχουν κάνει κάποιες μελέτες στο οικονομικό επίπεδο ώστε να υπάρχει έλεγχος και ίσως μάλιστα έρθουν κέρδη στο μέλλον.

Από την άλλη, πάλι, σε καιρούς κρίσης, δεν μπορείς να αρνηθείς ότι πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα και έξυπνη ιδέα…