Ως κινηματογραφική ταινία μεγαλούργησε, καθώς έκανε τρελές εισπράξεις, με αποτέλεσμα την πρώτη ταινία να την ακολουθήσουν άλλες τρεις συνέχειες. Το πρώτο Lethal Weapon ( “Φονικό Οπλο” ) βγήκε στις αίθουσες το 1987, σε σκηνοθεσία και παραγωγή τού φοβερού και τρομερού Richard Donner. Ενας ντετέκτιβ που έχει χάσει τη γυναίκα του, έχει καταρρεύσει πλήρως και είναι ένα βήμα πριν την αυτοκτονία, μετατίθεται σε ένα αστυνομικό τμήμα ως παρτενέρ ενός μαύρου οικογενειάρχη, συντηρητικού και…προσεκτικού αστυνομικού.

Η συνύπαρξή τους είναι αρχικά εξαιρετικά ταραχώδης αφού ο λευκός ντετέκτιβ ( Μελ Γκίμπσον ) προβαίνει σε οποιαδήποτε ενέργεια ενδέχεται να τον οδηγήσει στον θάνατο, με απερίσκεπτο και ριψοκίνδυνο τρόπο. Συμπεριφορά που πολύ απλά…φρικάρει τον συνάδελφό του ( Roger Glover ), ο οποίος, πολύ λογικά, τη θέλει τη…ζωούλα του! Το αποτέλεσμα είναι συνεχείς αντεγκλήσεις.και κόντρες, εν μέσω πυροβολισμών, κυνηγητών και ποικίλων καταστροφών. Ολα αυτά σταματούν τη στιγμή που γνωρίζονται κάπως καλύτερα, και ο ένας κατανοεί τη νοοτροπία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο άλλος. Κι επειδή και οι δύο διαθέτουν κώδικα τιμής, τελικά, “τα βρίσκουν”. 

 

 

Η ταινία έγινε σούπερ επιτυχία κι έτσι στις επόμενες συνέχειες ακολούθησαν σταρ όπως ο Joe Pesci ( ok! ok! ), o Chris Rock κ.α. Το βασικό στοιχείο της ήταν η μίξη των ετερόκλητων: άσπρος-μαύρος, τρελάρας-συντηρητικός, μόνος-οικογενειάρχης κ.ο.κ. Φυσικά και η χημεία των δύο πρωταγωνιστών ήταν εξαιρετική, με τον Μελ Γκίμπσον να είναι πραγματικά απολαυστικός.

Τελικά ήρθε και η τηλεοπτική σειρά με δύο εξίσου καλές πρωταγωνιστές, τον Damon Wayans  και τον Clayne Crawford, στους ρόλους των δύο ντετέκτιβ. Φυσικά η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν το να πρέπει να υποδυθείς ρόλο που υποδύθηκε ο Gibson, αλλά ο Crawford “το παλεύει”, κατορθώνοντας να πάρει αρκετά εύσημα για την ερμηνεία του.

Τα σενάρια των επεισοδίων είναι στο concept της ταινίας, με γρήγορο ρυθμό, πολλές σκηνές δράσης, καταδιώξεις με αυτοκίνητα στο Λος Αντζελες, χιουμοριστικές ατάκες κ.α. Γενικά, μια εξαιρετική πρόταση τηλεοπτικής διασκέδασης για τη συγκεκριμένη ώρα.

-Η σειρά Φονικό Όπλο προβάλλεται στην ελληνική τηλεόραση στο κανάλι Star, Tρίτη-Πέμπτη, στις 9 μ.μ.