-Γιατί σας ιντριγκάρει ο ωκεανός σε τόσο μεγάλο βαθμό, ώστε να γράφετε μεγάλα και ενδιαφέροντα βιβλία γι’ αυτόν;

«Πάντα έβρισκα τη θάλασσα συναρπαστική, ένιωθα στο νερό πάρα πολύ άνετα. Το γιατί, δεν μπορώ να το εξηγήσω. Είναι περίπου σαν να με ρωτάς γιατί ερωτεύτηκα τη γυναίκα μου. Τότε ίσως να απαντούσα: “Επειδή είναι όμορφη και έχει χιούμορ”, αλλά πάλι το “γιατί ακριβώς”, θα δυσκολευόμουν να το εκφράσω με λέξεις. Ωστόσο, έπειτα από χρόνια επαφής με το υγρό στοιχείο, σήμερα ενδιαφέρομαι για πιο εξειδικευμένα ζητήματα, όπως τα θαλάσσια ρεύματα, η αλληλεπίδρασή τους με την ατμόσφαιρα, το διατροφικό πλέγμα κ.α.».

-Η υπεραλίευση δεν σας απασχολεί;

«Είναι γεγονός ότι σχεδόν όλα τα θαλάσσια πλάσματα, τα οποία ο άνθρωπος εκμεταλλεύεται εμπορικά, αλιεύονται σήμερα σε απελπιστικά υπερβολικό βαθμό. Χρειαζόμαστε εθνικά πάρκα στις θαλάσσιες περιοχές, στις οποίες τα διάφορα είδη μπορούν να αναπτυχθούν. Σε καμία περίπτωση δεν είμαι ενάντια στην αλιεία ούτε ενάντια στην φαλαινοθηρία, εφόσον συμφωνήσουμε ως προς τη βιώσιμη χρήση και τις ισχύουσες ηθικές αρχές. Είμαι, ωστόσο, πολύ σκληρός απέναντι σε κάθε είδους λεηλασία και βασανισμό των ζώων».

-Οι πολιτικοί έχουν οικολογική συνείδηση;

«Προς το παρόν, οι κυβερνήσεις καθοδηγούνται περισσότερο από οικονομικά λόμπι, ανταποκρίνονται δηλαδή σε πιέσεις οικονομικού τύπου και όχι οικολογικού. Αυτό αλλάζει με πολύ αργούς ρυθμούς. Για τον λόγο αυτό δεν πρέπει κανείς να τρέφει την ψευδαίσθηση ότι οι λαοί σκέφτονται πραγματικά οικολογικά και ότι μόνο οι απερίσκεπτοι πολιτικοί και οι ασυνείδητοι βιομήχανοι εμποδίζουν την πράσινη ανάπτυξη. Στην πραγματικότητα, η ύπαρξή μας και γενικότερα η αντίληψη σχετικά με την ύπαρξη του σύγχρονου πολιτισμού βασίζεται στο πετρέλαιο. Το ευρύ κοινό και το εκλογικό σώμα είναι εξάλλου εκείνα που απαιτούν τις πάντα φθηνότερες διαθέσιμες λύσεις. Οι περιβαλλοντικές απόψεις θα επηρεάσουν το σχηματισμό των κυβερνήσεων μόνο όταν οι άνθρωποι αντιληφθούν τις επερχόμενες αλλαγές ως απειλή για την ύπαρξή τους. Στον οικονομικά ισχυρό Πρώτο Κόσμο, ωστόσο, αυτό απέχει πολύ από το να γίνει πραγματικότητα».

-Πιστεύετε στον περιβαλλοντικό ακτιβισμό, στην Greenpeace κ.λπ.;

«Εκτιμώ πολύ την Greenpeace και άλλες παρόμοιες οργανώσεις και πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να καταστήσουμε το περιβάλλον μας βιώσιμο για εμάς, τα παιδιά μας και για τα μη ανθρώπινα όντα, με τα οποία μοιραζόμαστε τη Γη. Πιστεύω, ωστόσο, ότι οι φυσικές συνθήκες θα αλλάξουν, όπως αλλάζουν πάντα, με ή χωρίς εμάς. Αυτό πρέπει να μάθουμε να το αποδεχόμαστε, διαφορετικά θα μετατραπούμε από οικο-ακτιβιστές σε οικο-ιδεολόγους. Δεν υπάρχει εξάλλου “άθικτη” φύση, δεν θα υπάρξει ποτέ και ούτε έχει ποτέ υπάρξει. Υπάρχει μόνο η συνεχής αλλαγή. Δικό μας καθήκον είναι να επηρεάσουμε, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, την αλλαγή αυτή με τέτοιο τρόπο ώστε να ενισχύσουμε την επιβίωση του είδους μας».