Καθώς ένα θέμα διαπραγμάτευσης συνήθως τραβά σε μάκρος, αναμφίβολα πολλοί αναρωτιούνται σε τι ακριβώς συνίσταται μια διαπραγμάτευση και πώς είναι ο ιδανικός τρόπος αυτή να γίνεται. Ενας άνθρωπος που έχει κάνει πολλές…διαπραγματεύσεις, ο επιχειρηματίας και νυν πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, δίνει μερικές συμβουλές, προερχόμενες από τη δική του εμπειρία:

-Λάβετε υπόψιν σας τι θέλει η άλλη πλευρά. 

-Να είστε λογικός και ελαστικός. Ο καλός διαπραγματευτής πρέπει να είναι ελαστικός.

Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας. Στην περίπτωση ενός κτιρίου, παρ’όλες τις αντίθετες ενδείξεις, το ένστικτό μου μού έλεγε  ότι το κτίριο θα γινόταν ένα περιζήτητο κτίριο γραφείων. Και τελικά, -όχι εύκολα- ο τρόπος βρέθηκε. Το ένστικτό μου με είχε καθοδηγήσει σωστά.

-Στις διαπραγματεύσεις πρέπει να εξισορροπείς τη λογική με το πάθος. Η λογική σε κρατά ανοιχτό. Το πάθος σου διεγείρει την αδρεναλίνη.

-Γίνετε επιεικείς με τον εαυτό σας. Επιτρέπεται ν’αλλάζετε γνώμη και να προτείνετε μια διαφορετική προσέγγιση – αρκεί να μην έχετε δεσμευτεί απέναντι στην άλλη πλευρά.

-Μην περιορίζεστε από τις προσδοκίες σας. Μερικές φορές αυτό που πραγματικά θέλουμε και αυτό που νομίζουμε ότι θέλουμε είναι δύο διαφορετικά πράγματα.

 

 

Βεβαιωθείτε πώς και οι δύο πλευρές βγαίνουν κερδισμένες. Σε μια καλή διαπραγμάτευση, όλες οι πλευρές κερδίζουν.

-Δείξτε υπομονή. Η ταχύτητα εξαρτάται από τις περιστάσεις και πάντα κρατάω στο μυαλό μου τον αντικειμενικό μου στόχο. Αυτό από μόνο του μπορεί να λειτουργήσει  ως χάπι υπομονής. Εχω περάσει από πέντε λεπτά έως δεκαπέντε χρόνια περιμένοντας μια συμφωνία…

-Να είστε στρατηγικά δραματικοί.

-Μάθετε την αξία της άρνησης.

-Εδώ και πολλά χρόνια λέω πως, αν κάποιος σου την φέρει, κάν’του κι εσύ το ίδιο. Κάποτε έκανα το λάθος να το πω αυτό μπροστά σε μια ομάδα είκοσι ιερέων που ήταν μέσα σε μεγαλύτερο ακροατήριο δύο χιλιάδων ανθρώπων. Δέχτηκα κριτική γι’αυτό. Ένας απ’αυτούς είπε: «Παιδί μου, νομίζαμε ότι ήσουν πολύ καλύτερος άνθρωπος».

Απάντησα: «Πάτερ, τρέφω μεγάλο σεβασμό για σας. Θα πάτε στον Παράδεισο. Εγώ μάλλον δεν θα πάω αλλά, για να είμαι ειλικρινής, όσο βρισκόμαστε εδώ στη γη, πρέπει να ζω σύμφωνα με τις αρχές μου…».