Ο Τζ.Ρ.Ρ.Τόλκιν συνάντησε την Ήντιθ Μέρι Μπρατ, η οποία ήταν τρία χρόνια μεγαλύτερή του, όταν μετακόμισε με τον αδελφό του στο σπίτι τους, στις αρχές του 1908. Ο Τόλκιν έκανε πολύ παρέα με την Ήντιθ, κάτι που προφανώς αποτελούσε αμοιβαία ανάγκη και για τους δύο αφού είχαν μεγαλώσει ορφανοί και έβρισκαν κοινά σημεία στη σχέση τους, η οποία άνθισε το καλοκαίρι τού 1909.

Ωστόσο υπήρχε και κάποιος που είχε τις αντιρρήσεις του γι’αυτή τη σχέση. Ήταν ο πνευματικός του Τόλκιν, ο οποίος θεωρούσε ότι η σχέση του με την Ήντιθ οδήγησε τον νεαρό να τα πάει χάλια στις εξετάσεις του ενώ επίσης είχε και θέμα με το ότι η Ηιντθ ήταν μεγαλύτερη σε ηλικία από τον προστατευόμενό του.

Ετσι, του απαγόρευσε να τη βλέπει ή να της μιλά, ακόμη και να της γράφει γράμματα, μέχρι να γίνει 21 ετών. 

Ο Τόλκιν υπάκουσε αλλά μία φορά που “ξέφυγε” και τής έγραψε ένα γράμμα, ο πάστορας αγρίεψε και απείλησε ότι θα “του σταματήσει” τις πανεπιστημιακές σπουδές του.

 

Tolkien 1916 Source:Wikipedia/Public Domain

 

Όπως έγραψε ο Τόλκιν αργότερα στον γιό του Μάϊκλ: «Είχα να διαλέξω μεταξύ ενός ανθρώπου που στάθηκε περισσότερο από πατέρας για μένα και τού να αφήσω μια σχέση μέχρι να γίνω 21.  Υπάκουσα και δεν μετανιώνω για την απόφασή μου, παρότι ήταν πολύ σκληρή η έλλειψή της από τη ζωή μου.

Αλλωστε ήταν εντελώς ελεύθερη, χωρίς να έχει δεσμευτεί επίσημα σε κάτι μαζί μου. Επί σχεδόν τρία χρόνια ούτε την είδα ούτε τής έγραψα. Φυσικά υπέφερα εξαιτίας αυτού». 

Αλλά επειδή τότε ήταν άλλες εποχές, το ίδιο βραδυ που έγινε 21 ετών, ο Τόλκιν έγραψε στην Ήντιθ. Τής δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν σταμάτησε ποτέ να την αγαπά και τής ζήτησε να τον παντρευτεί. Η απάντηση τής Ηντιθ ήταν ότι ήδη είχε αποδεχθεί ανάλογη πρόταση από έναν άλλο άνδρα, αδελφό ενός συμμαθητή της.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι το έκανε, επειδή πίστευε ότι ο Τόλκιν, εξαιτίας τής…απουσίας του, είχε σταματήσει να ενδιαφέρεται για αυτήν, ότι τα αισθήματά του είχαν σβήσει. Ομως το γράμμα του, την έκανε να το ξανασκεφθεί.

 

Bust of Tolkien in the chapel of Exeter College, Oxford By Julian Nitzsche - Own work (own photograph), CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=19312164

 

Στις 8 Ιανουαρίου τού 1913, ο Τόλκιν ταξίδεψε με τρένο στο Τσέλτενχαμ και συναντήθηκε με την Ήντιθ. Περπάτησαν μαζί, κάθησαν στην εξοχή και συζήτησαν για όλα.

Στο τέλος της ημέρας, η Ήντιθ δέχτηκε να παντρευτεί τον Τόλκιν, επιστρέφοντας το δαχτυλίδι αρραβώνων της στον μέχρι τότε αρραβωνιαστικό της ( αυτό μάλλον δεν τού άρεσε εκείνου…).

Ο πατήρ Φράνσις, με μάλλον βαριά καρδιά, αποδέχτηκε την απόφαση του Τόλκιν αλλά ο “θείος” τής Ήντιθ, Τζέσοπ, έγραψε στον κηδεμόνα της: «Δεν έχω να πω τίποτε εναντίον του κυρίου Τόλκιν, τον θεωρώ έναν καλλιεργημένο νεαρό αλλά οι οικονομικές προοπτικές του δεν είναι καθόλου καλές, και δεν μπορώ να φανταστώ πότε θα είναι σε θέση να παντρευτεί.

Αν είχε κάποιο επάγγελμα, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά». Μιλούσε ασφαλώς για κάποιον ο οποίος θα κέρδιζε παγκόσμια αναγνώριση στον ακαδημαϊκό χώρο, και ο οποίος επρόκειτο επίσης να γίνει ένας από τους πιο καλοπληρωμένους συγγραφείς της εποχής του!

 

The grave of J. R. R. and Edith Tolkien, Wolvercote Cemetery, Oxford By Twooars - Photograph taken at the Wolvercote Cemetery, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=26443977

 

Η Ηντιθ, για χάρη του Τόλκιν, ασπάστηκε και τον Καθολικισμό, με αποτέλεσμα ο θείος Τζέσοπ να την διώξει από το σπίτι, καθότι αντικαθολικός.

Τελικά το ζευγάρι παντρεύτηκε στις 22 Μαρτίου του 1916 κι ενώ ο Τόλκιν είχε τραυματιστεί στη τρομερά φονική μάχη του Σομ. Σε ένα κατοπινό γράμμα στον γιό του, ο Τόλκιν εξέφτασε τον θαυμασμό του για την θέληση της γυναίκας του να παντρευτεί κάποιον όπως αυτός, «χωρίς δουλειά, λεφτά και με μόνη προοπτική τον πιθανό θάνατό του στον Μεγάλο Πόλεμο».

Αλλά ήταν ποτέ δυνατό, το love story τού συγγραφέα τού «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών» να μην ήταν μυθιστορηματικό αλλά καθημερινό και τετριμμένο;

Οι δύο τους έμειναν παντρεμένοι μέχρι τον θάνατο τής Ηντιθ, το 1971 ( ο Τόλκιν πέθανε 2 χρόνια μετά, το 1973 ). Συνολικά, 55 χρόνια…

 

Δείτε επίσης