Ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης το οποίο προέβλεψε σωστά τους νικητές των τριών τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων στην Αμερική, τοποθετεί τον ρεπουμπλικανό υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ μπροστά από την δημοκρατική Χίλαρι Κλίντον, στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο. Το MogIA δημιουργήθηκε από τον Sanjiv Rai, ιδρυτή τής ινδικής start-up, Genic.ai. Χρησιμοποιεί 20 εκατομμύρια πηγές δεδομένων από δημόσιες πλατφόρμες συμπεριλαμβανομένων Google, Facebook, Twitter, You Tube στις ΗΠΑ και εν συνεχεία αναλύει τις πληροφορίες για να δημιουργήσει προβλέψεις.

Το συγκεκριμένο σύστημα δημιουργήθηκε το 2004, πράγμα που σημαίνει ότι γίνεται συνεχώς “εξυπνότερο”, όσο περνούν τα χρόνια. Προέβλεψε ήδη σωστά τα αποτελέσματα των προκριματικών εκλογών σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς.

Τα στοιχεία που χρησιμοποιεί δείχνουν ότι ο Τραμπ έχει ξεπεράσει τα νούμερα της “κορυφής προβλέψεων” που άγγιξε ο Ομπάμα το 2008, κατά 25%!

Σύμφωνα με τον Rai το σύστημά του δείχνει ότι ο υποψήφιος που είχε τα συγκεκριμένα στοιχεία σε κάθε εκλογή, στο τέλος κέρδιζε και τις εκλογές.

 

djt2

 

«Αν ο Τραμπ χάσει, τα στοιχεία θα διαψευστούν για πρώτη φορά τα τελευταία 12 χρόνια που το σύστημα λειτουργεί» έγραψε ο Rai στο CNBC.

Προς στιγμήν, οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν την Κλίντον να προηγείται με ισχυρό προβάδισμα. 

Βεβαίως και ο ίδιος ο Rai παραδέχεται ότι δεν υπάρχουν “αλάνθαστα συστήματα”, ούτε μπορούν όλα να αναλυθούν επακριβώς βάσει των πηγών τού διαδικτύου. Να το πούμε πιο απλά, το ότι κάποιος εγγράφεται σε σελίδες που υποστηρίζουν τον Τραμπ ή κάνει likes στο fb σε αναρτήσεις του κ.ο.κ., αυτό δεν σημαίνει ότι απαραίτητα θα τον ψηφίσει. Επίσης, στα social media, ο συνωστισμός που πλέον παρατηρείται είναι πολύ μεγαλύτερος από τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Η χρήση των social media για εκλογικές προβλέψεις αναδεικνύεται όλο και πιο δημοφιλής εξαιτίας του όγκου των στοιχείων που διατίθενται δημόσια.

 

hillary-angry-2

 

Ο Rai φέρνει το εξής παράδειγμα: εάν κάποιος ψάχνει στο YouTube το πώς θα ψηφίσει και εν συνεχεία αναζητήσει πάλι στο You Tube το πώς μπορεί να ψηφίσει τον Τραμπ, τότε αυτό δίνει μια καλή ιδέα για την προτίμηση του ψηφοφόρου.

Το όνομα MogIA βασίζεται στον…Μόγλη, το παιδί-ήρωα του Κίπλινγκ στο «The jungle book». Ο Rai “δικαιολογεί” την ονομασία, υποστηρίζοντας ότι το σύστημά του “μαθαίνει” από το περιβάλλον και, κάπως έτσι, αναπτύσσεται συνεχώς.

Για να δούμε τι θα δούμε…Πιθανότα, πάντως, η αναμέτρηση θα είναι περισσότερο αμφίρροπη απ’ότι οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν.