Για το συγκεκριμένο το φιλμ ( Allied ) που εδώ και λίγες ημέρες προβάλλεται και στις ελληνικές αίθουσες, ακούστηκαν πολλά. Το κυριότερο; Ότι η συνύπαρξη στα γυρίσματα των δύο πρωταγωνιστών, Μπραντ Πιτ και Μαριόν Κοτιγιάρ, οδήγησε τον πρώτο στο διαζύγιο από την Αντζελίνα Τζολί. ( Βέβαια η Μαριόν είναι έγκυος από τον σύζυγό της αλλά πάλι, Χόλιγουντ είναι αυτό, μπορείς ποτέ να ξέρεις με σιγουριά; ).

Ωστόσο το σημαντικό είναι άλλο. Το ότι για μια ακόμη φορά το φιλμ γυρίστηκε στο Μαρόκο, καθιστώντας ακόμη πιο σαφή την αδυναμία τής Ελλάδας στην προσέλκυση μεγάλων παραγωγών, παρά τα απίστευτα κινηματογραφικά location που μπορεί να προσφέρει.

Κι έτσι σε ένα trailer που κυκλοφορεί σε όλη την υφήλιο, το Μαρόκο είναι εκείνο που απολαμβάνει της τεράστιας διαφήμισης σε όλον τον κόσμο, αποκτώντας έτσι τη δυνατότητα προσέλκυσης χιλιάδων τουριστών.

 

allied2

 

Η ιστορία των δύο πρωταγωνιστών εκτυλίσσεται κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αξιωματικός κατασκοπείας των ΗΠΑ ο Μπραντ και Γαλλίδα της αντίστασης η Μαριόν βρίσκονται σε μυστική αποστολή -πού αλλού;- στην Καζαμπλάνκα. Φυσικά ερωτεύονται, ενωμένοι την ίδια στιγμή στον σκοπό της δολοφονίας του Γερμανού πρεσβευτή στην χώρα. Ωστόσο “ψύλλοι στα αυτιά του μπαίνουνε” τού Μπραντ Πιτ, ότι η καλή του είναι διπλή πράκτορας και ότι πρέπει να την σκοτώσει.

Σκηνοθέτης είναι ο γνωστός μας Ρόμπερτ Ζεμέκις.

Στον Πιτ, πάντως, μάλλον ταιριάζει το Μαρόκο, καθώς είχε ξαναβρεθεί εκεί προ δεκαετίας, για τα γυρίσματα του φιλμ Βαβέλ, με συμπρωταγωνίστρια την Κέιτ Μπλάνσετ.

Ενώ και «Η Τροία» προοριζόταν να γυριστεί στο Μαρόκο το 2003, αλλά την τελευταία στιγμή οι παραγωγοί άλλαξαν τα πλάνα τους.

 

allied-e1460439975236

 

Η Καζαμπλάνκα έχει καταστεί ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς χολιγουντιανών γυρισμάτων, όπως το τελευταίο Mission Impossible κ.α.

Πέρυσι δε, ο Guardian είχε συμπεριλάβει το Μαρόκο στο Top-10 των δημοφιλέστερων παγκοσμίως προορισμών για τους παραγωγούς ταινιών. Η χώρα περιγράφεται ως εξωτική και πνευματιστική, με πολλά ιδιαίτερα τοπία αλλά και αρχαίες πόλεις. 

Όσο για το Ouarzazate, αυτό έχει χαρακτηριστεί το “Μαροκινό Χόλιγουντ” αφού, εκτός τού Allied εκεί έχουν γυριστεί το «Αστερίξ και Οβελίξ», «Λόρενς της Αραβίας», «Ο άνθρωπος που θα γινόταν βασιλιάς», «Το βασίλειο του ουρανού», η «Βαβέλ» και άλλα.

Ποιά άλλη χώρα έχει τρομερά τοπία, άφθονα αρχαία και γενικά ίσως τις καλύτερες τοποθεσίες της υφηλίου για γυρίσματα χολιγουντιανών μπλοκμπάστερ; Αφήστε την ξέρουμε όλοι. Είναι εκείνη η καλή χώρα με τους πάρα πολλούς κακούς κατοίκους…