από τη: ZAZIE DANS LE METRO

 

t%ce%bf-%ce%b2%ce%ac%cf%81%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%b7-%cf%80%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%bb%ce%bf%cf%8d%ce%b4%ce%b1%cf%82

 

1) ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ του Erri de Lucca

«Η ζωή του, περίπατος στις εποχές, είχε πορευτεί με τον κόσμο. Την είχε κερδίσει πολλές φορές, όμως δεν του άνηκε. Έπρεπε να την επιστρέψει στραπατσαρισμένη από τη χρήση. Τι γενναιόδωρος πιστωτής ήταν αυτός που του την είχε δανείσει ολόδροση και την έπαιρνε πίσω μεταχειρισμένη, για πέταμα».

Η ασυνήθιστη ιστορία μιας μονομαχίας ανάμεσα σε έναν κυνηγό κι ένα αγριοκάτσικο.

Ο βασιλιάς των αγριόγιδων είναι πολύ μεγάλος και πολύ κουρασμένος, αισθάνεται ότι το τέλος του είναι κοντά. Ο μοναχικός κυνηγός είναι κι αυτός πολύ κουρασμένος, αλλά γνωρίζει ότι είναι η τελευταία του ευκαιρία να σκοτώσει το ζώο. Βασιλιάς και κυνηγός γνωρίζονται εδώ και πολλά χρόνια –ποτέ ο ένας δεν βγήκε από το μυαλό του άλλου. Δυο μοναχικοί ήρωες που φτάνουν στο τέλος της ζωής τους και το αντιμετωπίζουν με αξιοπρέπεια, γεμάτοι θάρρος και πίστη. Βασιλιάς και άντρας ανακαλύπτουν ότι δεν είναι και τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους. Ποιος είναι εδώ το θήραμα και ποιος είναι ο κυνηγός;

Ο ιταλός Έρρι ντε Λούκα γράφει ένα άκρως ποιητικό βιβλίο, μια ωδή στην άγρια φύση, στη μοναξιά, στην ελευθερία, στη ζωή και στον αξιοπρεπή θάνατο, εκείνον που ταιριάζει σε όλα τα πλάσματα. Η ζωή είναι εύθραυστη και ο θάνατος αναπόφευκτος, μοιάζει να μας ψιθυρίζει ο συγγραφέας. Ένα μικρό αριστούργημα.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέλευθος

Σελ: 116

 

%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%b4%cf%89%cf%81%ce%bf 

ΑΝΤΙΔΩΡΟ ΓΙΑ ΤΙΟΝ ΑΝΤΑΙΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗ

«Να κοιτάζεις κάτι ωραίο. Κάθε φορά που σε πιάνουν μαύρες σκέψεις, εσύ να κοιτάζεις κάτι ωραίο, το μυαλό σου να πηγαίνει αλλού, να φεύγει η μαυρίλα, να πηγαίνει στον διάβολο, αυτή πρέπει να είναι η νέα σου καθημερινότητα, αντί να σκέφτεσαι τι θα γίνει αύριο, να σκέφτεσαι τα ωραία πράγματα του σήμερα. Δεν έχεις τίποτε άλλο να κάνεις. Από τη στιγμή που τα πράγματα χειροτερεύουν, και ξέρεις ότι το αύριο θα είναι χειρότερο από το σήμερα, εσύ να χαίρεσαι το σήμερα παρά τα προβλήματα που έχεις».

Ένα βιβλίο-φόρος τιμής σε μια από τις πιο σημαντικές μορφές του εκδοτικού χώρου.

Ο Ανταίος Χρυσοστομίδης φρόντισε να εκδοθούν στα ελληνικά μερικά από τα πιο σημαντικά ονόματα της παγκόσμιας λογοτεχνικής σκηνής. Στο βιβλιαράκι αυτό, μερικοί από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς της εποχής μας, όπως ο Leonardo Padura, o Paolo di Paolo, o Danile Kelhman, o Amos Oz, o Maurice Attia, γράφουν, ο καθένας με το δικό του ξεχωριστό ύφος κι αυτό είναι που έχει ενδιαφέρον, για τον αγαπημένο φίλο και εκδότη τους. Ένα βιβλιαράκι που θα συγκινήσει ιδιαίτερα όσους αγαπούν την ξένη λογοτεχνία.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα, Ίκαρος, Καστανιώτη

Σελ. 160

 

h-%cf%87%cf%81%ce%b7%cf%83%ce%b9%ce%bc%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1

 

Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΧΡΗΣΤΟΥ

«Ακόμα και η ταυτότητα των βιβλιοπωλείων παραμορφώθηκε από τις ανάγκες του εμπορίου. Από ιστορικοί τόποι συνάντησης, όπου ήταν δυνατόν να βρει κανείς σε κάθε στιγμή κείμενα και δοκίμια θεμελιώδους σημασίας, σήμερα έχουν γίνει φερέφωνα έργων μόδας, των οποίων η επιτυχία συγκρίνεται μόνο με πυροτεχνήματα»

Ένα βιβλίο που εξηγεί με πολύ ωραίο τρόπο τη χρησιμότητα εκείνης της γνώσης που δεν σχετίζεται με άμεσο τρόπο με το κέρδος.

Ο Nuccio Ordine γράφει για τα Γράμματα και τις Τέχνες –για για τη γενικότερη καλλιέργεια του ανθρώπου που παίζει καθοριστικό ρόλο στον πολιτισμό της ανθρωπότητας και είναι απαραίτητη για μια ευτυχισμένη ζωή. Όχι, ο συγγραφέας δεν «γκρινιάζει» για τις αλλαγές που έχει φέρει η «η εμμονή των ισολογισμών» –δεν γράφει ένα «κατηγορώ» προς τη σύγχρονη κοινωνία. Ο ιταλός φιλόσοφος μάς καλεί να σκεφτούμε τη δική μας ζωή και τα όλα όσα μας ευχαριστούν και μας γεμίζουν χαρά και ικανοποίηση. Χρήσιμο είναι ό,τι μας βοηθά να γίνουμε καλύτεροι. Και το βιβλιαράκι αυτό μοιάζει με μια μικρή όαση μπροστά στο γενικότερο πρόσταγμα της εποχής που μας καλεί να είμαστε όλο και πιο καλοί, όλο και πιο αποδοτικοί, όλο και πιο αποτελεσματικοί και γενικότερα «όλο και πιο». Μέσα από μια σειρά αναφορές σε σημαντικά έργα της τέχνης και της φιλοσοφίας, ο Ordine μας καλεί να δούμε τη ζωή μας με άλλο μάτι.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα

Σελ.264

 

zazie-dans-le-metro-1080p-mkv_snapshot_00-03-36_2011-08-01_12-46-16

 

ZAZIE DANS LE METRO

H Zazie αγαπάει τα βιβλία –όνειρό της είναι να μείνει κλεισμένη σε ένα όμορφο καθαρό μοσχομυριστό δωμάτιο γεμάτο με τα αγαπημένα της βιβλία και να μην την ενοχλήσει κανείς. Για μέρες. Δεν έχει καταφέρει να το πραγματοποιήσει ακόμη. Η Zazie αγαπάει επίσης το μετρό –αλλά και τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ, το τραμ, τον προαστιακό, όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Τριγυρίζει πολύ στην πόλη, ιδιαίτερα στο κέντρο, και χρησιμοποιεί καθημερινά τα ΜΜΜ, όπως ακριβώς και οι περισσότεροι κάτοικοι της Αθήνας. Για να περνάει η ώρα της στις ατελείωτες μετακινήσεις, άλλες φορές χαζεύει τους περαστικούς και φτιάχνει ιστορίες μέσα στο μυαλό της και άλλες φορές διαβάζει. Και διαβάζει πολύ. Βιβλιοθήκες ολόκληρες έχει διαβάσει η Zazie μέσα στα ΜΜΜ. Παλαιότερα διάβαζε τα πάντα στο μετρό, κουβαλούσε από περιοδικά μέχρι βιβλία-τούβλα. Τώρα πια έχει γίνει πιο επιλεκτική. Επαγγελματίας αναγνώστρια πια, γνωρίζει πολύ καλά ότι όλα τα βιβλία είναι για όλες τις ώρες, κάθε βιβλίο έχει τη δική του κατάλληλη στιγμή. Τα βιβλία που διαβάζει η Zazie στο μετρό είναι μικρά και πολύτιμα. Επειδή τα πιο ουσιαστικά πράγματα λέγονται με λίγα λόγια.

 

Δείτε επίσης