Ο Γουίλιαμ Μάλινσον, πρώην βρετανός διπλωμάτης, καθηγητής Πολιτικών Ιδεών και Θεσμών στο πανεπιστήμιο Guglielmo Marconi απαντά στο ερώτημα: «Πώς θα αντιμετωπίσει ο πρόεδρος Τραμπ τον ISIS»;

«Δεν γνωρίζουμε στα σίγουρα για ποιό κομμάτι του ISIS μιλάμε, αφού, από ένα σημείο και μετά πολλά σχετικά γκρουπ έχουν ξεπηδήσει. Μέχρι τώρα είχαμε αμερικανικούς βομβαρδισμούς σε ένα camp τής Αλ Κάιντα στη Συρία, ένα αμερικανικό χτύπημα στον “ISIS” στη Λιβύη και χτυπήματα από κάποιον στο Fateh al Sham στο Δυτικό Χαλέπι.

Ένα είδος δημόσιων σχέσεων για τους Obamites…Ενώ έχουμε αναφορές συγκρούσεων μεταξύ Ahrar al Sham και Al Nusra. Η συνεχής εναλλαγή ονομάτων δημιουργεί σύγχυση.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν ο Τραμπ θα συνεχίσει να υποστηρίζει την τουρκική βοήθεια και τον ISIS, για να κρατήσει τη Ρωσία “στην τσίτα” στη Συρία και αν η θέληση των ΗΠΑ θα είναι να υποστηρίζουν τους Κούρδους προς ενόχληση της Τουρκίας.

Πολλά θα εξαρτηθούν από την αμερικανο-ρωσική διπλωματία, πίσω από τις κουρτίνες. Η υποστήριξη του Τραμπ προς ένα ισραηλινό κράτος σημαίνει ότι η Συρία θα συνεχίσει να είναι πρόβλημα.

 

 

Εκτός αν ο Τραμπ και ο Πούτιν αποφασίσουν ότι και οι δύο επιθυμούν σταθερότητα στη μέση Ανατολή.

Το πρόβλημα είναι το Ισραήλ το οποίο δεν επιθυμεί σταθερότητα, αφού η σταθερότητα θα επαναφέρει στην παγκόσμια ατζέντα το Παλαιστινιακό.

Παράλληλα οι όποιες προσπάθειες του Πούτιν να δώσει ένα τέλος σε ό,τι συμβαίνει εδώ και χρόνια στη Συρία θα υπονομευτούν από το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ. Η Τουρκία δεν θα πάει εύκολα κόντρα στις ρωσικές επιθυμίες.

Συνεπώς όλη η ιστορία εξαρτάται από το αν ο Τραμπ κατορθώσει να συνδυάσει την υποστήριξή του προς το Ισραήλ με ειρήνη στη Συρία. Ακόμη ένα πρόβλημα για τις ΗΠΑ είναι ότι η ειρήνη στη Συρία είναι καλή για το Ιράν.

Συνοψίζοντας, εξαρτάται από το αν ο Πούτιν τελικά πείσει τον Τραμπ ότι πρέπει να σταματήσει να είναι καλός με τους Χριστιανούς Σιωνιστές φονταμενταλιστές και το ισραηλινό λόμπι. Αλλά ακόμη κι αν ο Τραμπ πειστεί, ενδεχομένως μετά κάποιος να προσπαθήσει να τον “βγάλει από τη μέση”…