«Γράφοντας στο περιοδικό Science to 1960, ο φυσικός Freeman Dyson μετέφερε την πρόσφατη, ανελέτητη κατανάλωση ενέργειας στα λογικά της άκρα, υποθέτοντας ότι κάποτε, αν καταφέρουμε να ζήσουμε και να δουλεύουμε στο Διάστημα, μπορούμε ουσιαστικά να δαμάσουμε όλο το φως του Ηλιου, κατασκευάζοντας ένα σύννεφο ηλιακών συλλεκτών γύρω από το κεντρικό μας αστέρι.

Ο Dyson δεν ‘έκατσε να σκάσει΄ μπροστά σε αυτό που θεωρούμε σχετικά ασήμαντες τεχνικές λεπτομέρειες, όπως το πώς θα αποκτούσαμε τις απαραίτητες πρώτες ύλες – πρότεινε κάτι άλλο: όταν θα έφτανε η στιγμή να χρειαστούμε όλη την ηλιακή ενέργεια, θα ήμασταν κάλλιστα σε θέση να διαλύσουμε 1-2 πλανήτες.

Βλέποντάς τον από απόσταση, η οπτική εκπομπή του Ήλιου θα έμοιαζε ξεθωριασμένη και θα την αντικαθιστούσε η υπέρυθρη ακτινοβολία της θερμικής απώλειας που θα εξέπεμπε το κέλυφος του προβλήματός του.

Αν ποτέ οι αστρονόμοι δουν ένα αστέρι χαρακτηριστικά θαμπό και στραμμένο ολοκληρωτικά σε υπέρυθρες εκπομπές, έγραψε ο Dyson, κατά πάσα πιθανότητα θα βρίσκονται μπροστά σε μία ένδειξη ενός άλλου πεινασμένου για ενέργεια γαλαξιακού πολιτισμού.

 

 

Λειτουργώντας με απόλυτη αποδοτικότητα, μια τέτοια “σφαίρα του Dyson”, θα συνελάμβανε κάπου 400 δισεκατομμύρια petawatt ισχύος – τη συνολική παραγωγή ακτινοβολίας του Ηλιου.

Κι όμως, βασισμένος στην ετήσια αύξηση του 2,3% της δαπάνης ενέργειας, ο Μέρφι υπολόγισε ότι θα σταματούσε να ανταποκρίνεται στις αυξημένες ενεργειακές μας ανάγκες σε λιγότερο από μια χιλιετία.

Υπάρχουν βέβαια μερικές εκατοντάδες δισεκατομμύρια αστέρια στον γαλαξία.

Υποθέτοντας ότι η ανθρωπότητα θα καταφέρει με κάποιον τρόπο να περικλείσει αυτομάτως κάθε αστέρι του Γαλαξία που μοιάζει με τον Ήλιο σε απολύτως λειτουργικές σφαίρες του Dyson, το ανελέτηο 2,3% της ετήσιας δαπανώμενης ενέργειας και πάλι θα μας φέρει στα όρια της γαλαξιακής μας αποδοτικότητας μέσα σε μία ακόμη χιλιετία».

( απόσπασμα από το εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο τού Lee Billings, Πέντε δισεκατομμύρια χρόνια μοναξιά, εκδόσεις ROPI publications, με θέμα την ιστορία του σύμπαντος και του πλανήτη μας αλλά και το μέλλον μας που ενδεχομένως να βρίσκεται εκτός Γης, στα άστρα ).

RelatedPost