των Διονύση Σιμόπουλου – Αλέξη Δεληβοριά:

Στα επόμενα μερικά χρόνια οι διαστημικές υπηρεσίες των κρατών Ανατολής και Δύσης θα συνεργαστούν μεταξύ τους όσο ποτέ άλλοτε μελετώντας το περιβάλλον του πλανήτη μας και το τι μπορούμε να κάνουμε για να το διασώσουμε στην πιο εκτεταμένη προσπάθεια διαστημικής συνεργασίας. Το καταπληκτικό αυτό επίτευγμα το οφείλουμε στις σύγχρονες διαστημοσυσκευές που έχουν πάψει προ πολλού να είναι οι μικροί δορυφορίσκοι που στέλναμε σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας.

Οι ανακαλύψεις των διαστημικών αποστολών έχουν ήδη βρει χιλιάδες άμεσες και έμμεσες εφαρμογές. Οι 3.500 περίπου δορυφόροι που βρίσκονται σήμερα σε τροχιά γύρω από τη Γη μας στέλνουν πληροφορίες που μας βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση του περιβάλλοντος και του πλανήτη μας, ενώ επί πλέον οι νέες τεχνολογίες που δημιουργήθηκαν για το διαστημικό πρόγραμμα έχουν πρόσθετες εφαρμογές στην καθημερινή μας ζωή.

 

 

Όλες ανεξαιρέτως οι επιστήμες και οι τέχνες έχουν ωφεληθεί τα μέγιστα απ’ αυτούς τους δορυφόρους. Οι γνώσεις μας για την συμπεριφορά των θαλάσσιων και ατμοσφαιρικών ρευμάτων, της μορφολογίας του εδάφους, το ύψος των κυμάτων και άλλων παρόμοιων στοιχείων, έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να μιλάμε για μια πραγματική επανάσταση στις επιστήμες της Ωκεανογραφίας, της Γεωμορφολογίας, της Γεωλογίας και της Γεωφυσικής.

Οι φωτογραφίες και οι άλλες παρατηρήσεις που στέλνουν στη Γη οι δορυφόροι αυτοί, φτάνουν στους ενδιαφερόμενους, επεξεργασμένες και σε μηδαμινό κόστος, μέσα σε μερικές μόνον ημέρες. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις η πληροφόρηση γίνεται άμεσα και δωρεάν.

Οι διάφορες εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας, όπως είναι η πληροφορική και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, αποτελούν σήμερα μία ακόμη ένδειξη της τεχνολογικής ανάπτυξης που οφείλεται κυρίως στις τεράστιες σμικρύνσεις που απαιτούσε η εξοικονόμηση χώρου στις διαστημοσυσκευές. Ακόμη και η ιατρική, η τέχνη και η αρχαιολογία είχαν άμεσα οφέλη από την διαστημική τεχνολογία.

 

 

Οι δορυφόροι εκμετάλλευσης των γήινων πόρων μας έχουν βοηθήσει επίσης στην διερεύνηση των γεωργικών καλλιεργειών, των θαλάσσιων και υπόγειων θησαυρών της φύσης και στην επιστημονική μελέτη του πλανήτη μας. Οι ειδικές συσκευές που μεταφέρουν οι δορυφόροι τηλεπισκόπησης της Γης περιλαμβάνουν ευαίσθητες τηλεοπτικές κάμερες και πολυφασματικούς ανιχνευτές που μελετάνε τον πλανήτη μας όχι μόνο στο ορατό τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, αλλά και στο υπέρυθρο, το υπεριώδες, και στις συχνότητες των ραντάρ.

Γιατί ο τρόπος με τον οποίο ένα αντικείμενο απορροφάει, ακτινοβολεί, αντανακλά ή εκπέμπει την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, μας αποκαλύπτει πολλά στοιχεία για την φύση του. Επειδή λοιπόν οι διάφορες συσκευές τηλεπισκόπισης των δορυφόρων αυτών «βλέπουν» σε διάφορα μήκη κύματος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, μας επιτρέπουν να προσδιορίσουμε την περιεκτικότητα, την θερμοκρασία, το ύψος, την υφή, και πολλά άλλα είδη πληροφοριών ανάλογα με τα αντικείμενα που μελετάμε.

Έτσι από ύψος εκατοντάδων χιλιομέτρων, οι δορυφόροι έχουν την δυνατότητα να καταγράψουν λεπτομέρειες μερικών μόλις εκατοστών. Ενώ οι χαρτογραφικές τους ικανότητες μας έχουν βοηθήσει να ανακαλύψουμε πολλά νέα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά και κοιτάσματα ορυκτών. Καθένας απ’ αυτούς περιφέρεται γύρω από την Γη 14 φορές κάθε μέρα, καλύπτοντας ολόκληρη την γήινη επιφάνεια δέκα φορές τον μήνα.

 

 

Μ’ αυτόν τον τρόπο μπορούν να γίνουν άνετα συγκριτικές μελέτες για την κατάσταση των αγροτικών καλλιεργειών, την ποσότητα και την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων, και την ποσότητα των χιονοπτώσεων και των υδάτινων αποθεμάτων.

Η λειτουργία των δορυφόρων αυτών έχει βοηθήσει ιδιαίτερα στην καλύτερη χρήση των εδαφών και των φυσικών πόρων, όπως επίσης και στην βιομηχανική παραγωγή και σε δεκάδες άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες. Ο εντοπισμός πηγών ρύπανσης του περιβάλλοντος από βιομηχανίες και πλοία, είναι επίσης μια σπουδαία βοήθεια στην προσπάθειά μας να κρατήσουμε τον πλανήτη μας καθαρό.

Γιατί η αλόγιστη καταστροφή του γήινου φυσικού πλούτου, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στα τροπικά δάση του Αμαζονίου, μας απειλεί με οικολογική καταστροφή, όχι μόνο τοπική, αλλά και σε πλανητική κλίμακα. Οι δορυφόροι μπορούν να υπογραμμίσουν άνετα τις επιπτώσεις αυτές.

 

 

Δεν σταματάμε όμως εδώ. Οι μετρήσεις των τεχνητών μας δορυφόρων, μας έχουν επισημάνει καταστροφές τεραστίων διαστάσεων στο στρώμα του όζοντος που αυξάνουν κάθε χρόνο κυρίως πάνω από τις δύο πολικές περιοχές της Γης. Η επέκτασή τους όμως σε πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές είναι ζήτημα χρόνου αν δεν πάρουμε τα μέτρα μας άμεσα.

Άλλες πάλι μετρήσεις υπολογίζουν ότι το διοξείδιο του άνθρακα έχει αυξηθεί τα τελευταία 100 χρόνια κατά 25%, από την αυξημένη κατανάλωση προϊόντων του άνθρακα και του πετρελαίου στις βιομηχανίες και τα μέσα μεταφοράς, καθώς επίσης και από το αλόγιστο κάψιμο τεραστίων εκτάσεων δάσους.

Δημιουργούνται έτσι συνθήκες «θερμοκηπίου» με αποτέλεσμα την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της Γης με πολυποίκιλες επιπτώσεις στο οικοσύστημα του πλανήτη μας. Η αύξηση της μέσης γήινης θερμοκρασίας απειλεί με λιώσιμο των πολικών πάγων και άνοδο της στάθμης των θαλασσών με αποτέλεσμα τον κίνδυνο να πλημμυρίσουν όλες οι παραλίες της γήινης ξηράς όπου κατοικεί το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού και βρίσκεται το ένα τρίτο της καλλιεργήσιμης γης.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι θα πεθάνουν από την πείνα μέσα σε 20 χρόνια.

 

 

Τις τελευταίες δεκαετίες οι αστροναύτες είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν από πρώτο χέρι την τεράστια αυτή καταστροφή που επιτελείται σ’ ολόκληρο τον πλανήτη μας. Οι φωτογραφικές τους μηχανές μας παρέχουν αδιάσειστα πειστήρια για την εγκληματική παρέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον της Γης και των αλλαγών που επιφέρει η παρέμβαση αυτή με την πάροδο του χρόνου. Η εύθραυστη κατάσταση της ατμόσφαιρας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στους αστροναύτες.

Από εκεί ψηλά βλέπει κανείς πόσο λεπτό είναι το στρώμα της γήινης ατμόσφαιρας σε σχέση με το υπόλοιπο μέγεθος του πλανήτη μας, αφού, σε συγκριτικό μέγεθος, δεν έχει καν το πάχος που έχει το κέλυφος ενός αυγού. Η επισήμανση των καταστροφών αυτών έχει γίνει. Ο κώδωνας του κινδύνου έχει χτυπήσει. Και είναι πια στο χέρι μας και μόνο να απαιτήσουμε το σταμάτημα αυτής της αλόγιστης καταστροφής του μέχρι τώρα όμορφου διαστημόπλοιου που μας μεταφέρει εκατομμύρια τώρα χρόνια στο αέναο ταξίδι του στο Διάστημα.