Φεβρουάριος του 1981 και ντέρμπι κορυφής του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ . Με ηγέτη τον Γαλάκο που σκοράρει τρεις φορές, ο Ολυμπιακός επικρατεί της ΑΕΚ 6-0! Θρίαμβος, σκηνές αλλοφροσύνης, ένταση και βιασύνη να γιορταστεί η μεγάλη νίκη, μια κλειστή θύρα εξόδου και μετά…η τραγωδία.Οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού, τής Θύρας 7, οι πλέον πιστοί και αφοσιωμένοι στην ομάδα, πιέζουν ο ένας τον άλλον, πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλον, ποδοπατούν  ο ένας τον άλλον. Αποτέλεσμα; 21 νεκροί και δεκάδες τραυματίες. Θρήνος σε όλη την ελληνική κοινωνία για τον άδικο χαμό, κυρίως νέων ανθρώπων. Υπεύθυνος; Μέχρι σήμερα, ουδείς…

 

 

Αν γράφεται αυτό το κομμάτι δεν είναι για κάποιον άλλον λόγο παρά για να…μελαγχολήσουμε. Αφού 3,5 δεκαετίες μετά, σχεδόν τίποτε δεν έχει αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, σε όλο το πλαίσιο διεξαγωγής μιας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης. Ενα τόσο χιλιοπαιγμένο και επαναλαμβανόμενο σίριαλ που πλέον έχει κουράσει. Κοινωνία ανευθυνότητας σε όλα τα επίπεδα αφού και αυτός που βρίσκεται στην όποια υπεύθυνη θέση, μάλλον κάπως τυχαία έχει βρεθεί εκεί.

Κάποιον συμπονετικό μπάρμπα θα είχε που τον κουτσοβόλεψε στην..υπεύθυνη θέση, καλό παιδί θα ήταν -πλην όμως άσχετο με ό,τι καλούνταν να διεκπεραιώσει-, τα όποια λάθη στα οποία ενδεχομένως υπέπεσε πριν το μεγάλο και μοιραίο προφανώς ξεπεράστηκαν με το “έλα μωρέ!”, δύο λεξούλες που στοιχειώνουν για δεκαετίες μια ολόκληρη κοινωνία, και κάπως έτσι η ιστορία συνεχίζεται επ’άπειρον. Μέχρι την επόμενη φορά. Το επόμενο  ατύχημα. Τους επόμενους νεκρούς.

 

 

Το χειρότερο απ’όλα στη ζωή, δεν είναι να σου συμβαίνουν άσχημα πράγματα αφού, κατά κάποιον τρόπο, αυτό είναι μες το πρόγραμμα του βίου. Το χειρότερο είναι να μην έχεις να περιμένεις τίποτε από ένα κράτος και μια κοινωνία που εθίστηκε στην έλλειψη ευθύνης, στο βόλεμα, στον ωχαδερφισμό και σε μιαν “επιείκεια συνενοχής”, καθώς αύριο, μπορεί να έρθει η σειρά σου. Να κληθείς να λογοδοτήσεις εσύ και ποιός είναι για τέτοια, όταν μπορεί να λειτουργείς σε έναν τομέα, χωρίς καν να γνωρίζεις το αντικείμενό σου.

Συμπληρώθηκαν 36 χρόνια από την τραγωδία της Θύρας 7. Ε και; Πιστεύει κανείς ότι όντως θα αλλάξει κάτι; Κι αυτή είναι μάλλον η μεγαλύτερη τραγωδία…

 

Δείτε επίσης