Το μέλλον πλησιάζει με μεγάλες ταχύτητες και οι αλλαγές που αναμένεται να επιφέρει στις ζωές όλων μας ενδέχεται να είναι τεκτονικές. Ακολουθούν μερικά νούμερα και μερικά “σενάρια ζωής” που ενδέχεται να προκαλέσουν σκέψεις και προβληματισμούς:

Το 1998 η Kodak είχε 170.000 υπαλλήλους και πουλούσε το 85% του φωτογραφικού χαρτιού παγκοσμίως. Μέσα σε λίγα χρόνια το μοντέλο εργασίας της εξαφανίστηκε και η εταιρεία χρεωκόπησε. Αυτό που συνέβη με την Kodak αναμένεται να συμβεί την επόμενη δεκαετία και με πολλές άλλες εταιρείες.

Στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης τα κομπιούτερ τα οποία θα είναι ικανά να κάνουν ανθρώπινες εργασίες εξελίσσονται ταχύτατα. Πολλά φτάνουν στο τοπ σημείο της εξέλιξης τους μέχρι και μια δεκαετία πριν το προβλεπόμενο.                     

Στις ΗΠΑ, ήδη νεαροί δικηγόροι δυσκολεύονται να βρουν δουλειές. Ο υπολογιστής Watson τής ΙΒΜ προσφέρει νομικές συμβουλές μέσα σε δευτερόλεπτα, με 90% ακρίβεια, όταν το αντίστοιχο νούμερο από “άνθρωπο-δικηγόρο” είναι στο 75%. Ο ίδιος υπολογιστής, στο θέμα τής διάγνωσης καρκίνου, είναι 4 φορές πιο ακριβής από την ανθρώπινη πρόβλεψη.

Θα παίξει και ποιόν ρόλο αυτό στην μείωση των επαγγελματιών στον χώρο της νομικής και της υγείας; Πιθανότατα ναι.

 

 

“Αυτόνομα αυτοκίνητα” θα εμφανιστούν στα τέλη της δεκαετίας. Δεν θα χρειάζεται να είσαι κάτοχος αυτοκινήτου. Θα το καλείς, θα έρχεται, θα σε πηγαίνει στον προορισμό σου, θα σε…επιστρέφει και…τέλος!  Αυτόματα θα αλλάξει και η μορφή των πόλεων αφού με συντριπτικά μικρότερο αριθμών αυτοκινήτων, θα υπάρχουν μεγαλύτεροι χώροι προς αξιοποίηση ως πάρκα κ.λπ.

Ουσιαστικά το αυτοκίνητο θα είναι κάτι σαν “κομπιούτερ σε ρόδες”. Αναμένεται και πολύ μεγάλη μείωση των ατυχημάτων από τους 1.2 εκατομμύρια ανθρώπους που σκοτώνονται ετησίως σε όλον τον πλανήτη σε αυτοκινητιστικά ατυχήματα.

Το 70%-80%  των τωρινών επαγγελμάτων αναμένεται να εξαφανιστούν την επόμενη 20ετία. Οπωσδήποτε θα προκύψουν καινούρια επαγγέλματα στο μέλλον, το θέμα είναι σε ποιόν αριθμό θα καλύψουν τα χαμένα.

Θα υπάρχει μια application με το όνομα “moodie”, η οποία θα σου λέει σε τι διάθεση ( mood ) βρίσκεσαι. Επίσης, σε λιγότερο από μια δεκαετία, θα υπάρχουν applications που θα μπορούν να πουν, από τις εκφράσεις του προσώπου σου, εάν ψεύδεσαι ή όχι. Σε ένα πολιτικό debate αυτό ίσως να ήταν εξαιρετικά χρήσιμο…