Το Backstage σε μια ποδοσφαιρική ομάδα είναι τα αποδυτήρια. Εκεί όπου γίνονται “όσα δεν βλέπει ο κόσμος”. Εκεί όπου χτίζεται ο πυρήνας και το μέταλλο μιας ομάδας ή , και αντίστροφα, εκεί που επικρατούν καταστάσεις ανασταλτικές για την πορεία της.

Το…backstage του ΠΑΟΚ ήταν, όπως όλα δείχνουν, προβληματικό επί μακρόν. Με κύριο…στύλο τους, τον Γιώργο Τζαβέλλα. Ο οποίος, ανεξαρτήτως της ποδοσφαιρικής του αξίας, κάποια μάλλον όχι ευεργετική επιρροή ασκούσε σε αυτά.

Φυσικά, αναφορικά με τα αποδυτήρια μιας ομάδας, οι ιστορίες και οι θεωρίες συνωμοσίες που κυκλοφορούν, ενισχυμένες και από τα δημοσιεύματα και τα υπονοούμενα των αθλητικών εφημερίδων, είναι άπειρες. Και κανείς δεν μπορεί ποτέ να ξέρει ποιός έχει δίκιο και ποιός έχει άδικο, πού κρύβεται το…fiction και πού η αλήθεια.

Αλλά επειδή τα αποτελέσματα πάντοτε είναι εκείνα που δικαιώνουν ή όχι τις όποιες αποφάσεις, η καλή -έως εντυπωσιακή- κάποιες στιγμές πορεία του ΠΑΟΚ, δεν μπορεί να είναι απαλλαγμένη από τα σκληρά διλήμματα που έθεσε ο προπονητής Βλάνταν Ιβιτς στον πρόεδρο Ιβάν Σαββίδη μετά από ένα συγκεκριμένο ματς, όπου θεώρησε πως κάτι δεν πήγαινε καλά στην απόδοση της ομάδας με κινητήριο μοχλό τον συγκεκριμένο παίκτη.

 

 

 

Κι επειδή, προφανώς, ο Σαββίδης δεν είναι άνθρωπος που δεν οσμίζεται καταστάσεις, κατάλαβε ότι για να θέτει ο Ιβιτς δίλημμα “ή αυτός ή εγώ”, τα πραγματα ήταν οριακά και αντίστοιχα οι αποφάσεις έπρεπε να είναι σκληρές και μη αναστρέψιμες.

Πολλοί τότε μίλησαν για ρίσκο, για λάθος Ιβιτς κ.ο.κ. Ωστόσο η εντυπωσιακή συνέχεια τής πορείας του ΠΑΟΚ, με πλέον πρόσφατη την μεγαλειώδη πρόκριση στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδος μετά το 4-0 επί του Παναθηναϊκού στην Τούμπα, έδειξε ότι μάλλον κάτι “σάπιο υπήρχε στο βασίλειο της Δανιμαρκίας” ή, απλούστερα, στα αποδυτήρια του ΠΑΟΚ. Ειδάλλως, η μεταμόρφωση είναι ανεξήγητη και ανεξήγητα στη ζωή σπανίως υπάρχουν.

Η περίπτωση ΠΑΟΚ και Ιβιτς δείχνει ότι όταν οι αποφάσεις λαμβάνονται από τη ηγεσία τη στιγμή που πρέπει και είναι αταλάντευτες, μόνον καλά πράγματα μπορούν να προκύψουν στον αγωνιστικό χώρο. Θέσφατο.