Αποτελεί αναμφίβολα ένα σύμβολο του μόντελινγκ, μέλος των “χρυσών μοντέλων” των ’90ς. Και συνεχίζει, σήμερα, μετά από 31 χρόνια καριέρας. Ενας λόγος, όπως ομολογεί η ίδια, είναι να έχουν τα έγχρωμα κορίτσια στο μόντελινγκ περισσότερες ευκαιρίες απ’όσες είχε εκείνη στην καριέρα της.

Μάλιστα ένα σόου που διοργανώνει μετά την περσινή επιτυχία του και στο οποίο συμμετέχουν η Κλόντια Σίφερ, η Ιμάν, η Κέιτ Μος και πολλά άλλα μοντέλα αφορά κοινωνικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς όπως τη συγκέντρωση χρημάτων για θύματα του ιού Εμπολα, των σεισμών στην Αϊτή και την Ιαπωνία, ακόμη και για τις πλημμύρες στην Αγγλία.

Το φετινό σόου θα γίνει στις 21 Μαίου στις Κάννες και τα έσοδα θα διατεθούν μέσω τού — Save The Children — στο μεγαλύτερο καμπ συρίων προσφύγων στην Ιορδανία. Η Ναόμι το επισκέφθηκε τον Φεβρουάριο και φυσικά σοκαρίστηκε από τις συνθήκες ζωής των προσφύγων.

 

 

Επίσης εντυπωσιάστηκε και από την ευγένειά τους: «Προσέφεραν σε μένα τσάι και καφέ, τη στιγμή που δεν είχαν τα ίδια. Δεν έχουν απολύτως τίποτε. Αλλά από τα λίγα που έχουν, δίνουν. Αισθάνθηκε εξαιρετικά άσχημα από την “ανόητη” όπως την χαρακτήρισε ερώτηση ενός δημοσιογράφoυ, αν αισθάνθηκε φόβο: «Φόβο; Αυτοί ήταν οι πιο ευγενικοί άνθρωποι στη Γη!».

«Η Αγγλία, ως χώρα, θα έπρεπε να κάνει περισσότερα» ομολογεί. «Οι πάντες θα έπρεπε να ανοίξουν την αγκαλιά τους σε αυτά τα παιδιά. Δεν ήταν κάτι που το επέλεξαν. Απλώς βρέθηκαν “στη μέση”. Είναι εξαιρετικά λυπηρό».

Ήταν ο Νέλσον Μαντέλα, ο μέντοράς της, ο άνθρωπος που την οδήγησε σε άγνωστους γι’αυτήν δρόμους, αυτούς της παγκόσμιας ανθρώπινης δυστυχίας. «Η μητέρα μου, όσο μεγάλωνα, φρόντιζε δύο παιδιά από την Αιθοπία. Αλλά πέρα από αυτό, δεν γνώριζα τίποτε άλλο για το μέγεθος της δυστυχίας που κυριαρχεί στον πλανήτη.

Η Ναόμι ταξίδεψε με τον Μαντέλα παντού, κυρίως σε φτωχογειτονιές, σε μέρη που “δεν πέφτει” το μάτι του Θεού. Και είναι ευτυχής να λέει ότι τον γνώριζε επί 20 χρόνια και ότι χάρη σε εκείνον διαμόρφωσε τη σημερινή κοινωνική συνείδησή της.