Οι προετοιμασίες θύμιζαν αυτήν της συναυλίας ενός ροκ σταρ. Στήσιμο εξέδρας από το βράδυ, επιμέλεια φώτων κ.ο.κ. Αλλά ο καλεσμένος δεν ήταν μουσικός, ούτε σταρ τής σόου μπίζνες. Ήταν ο αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος, επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου και ένας από τους δημοφιλέστερους έλληνες επιστήμονες που δεν φείδονται κόπων προκειμένου να μεταδώσουν τη γνώση στον αμύητο κόσμο, και -φυσικά-  κυρίως τη νέα γενιά.

Όλα αυτά στα Τρίκαλα, με “κύριους ακροατές” τους μαθητές της Ομάδας Αστρονομίας του 7ου Γυμνασίου Τρικάλων και περίπου 200 μαθητές του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων που συναθροίστηκαν για να ακούσουν κάποιους από τους “Ψιθύρους του Σύμπαντος” για τους οποίους θα τους μιλούσε ο δημοφιλής ομιλητής. 

Και ακούστηκαν όχι μόνον ψίθυροι αλλά και άλλα πολλά: ενδιαφέρουσες επισημάνσεις του κ.Σιμόπουλου, πρωτότυπες ερωτήσεις από το κοινό, χειροκροτήματα, γέλια κ.λπ. Αφού κάθε ομιλία του Σιμόπουλου αποτλεεί ένα είδος μικρής γιορτής στην οποία συμμετέχουν όσοι έχουν ανοικτά μάτια και -κυρίως- καρδιά.

Ο ίδιος έγραψε: «Αστροπαρατήρηση και ουρανογραφία για να γιορτάσουμε τα 20α γενέθλια του Μουσικού Σχολείου προσκαλεσμένος από το Σύλλογο Γονέων και Καθηγητών του Σχολείου! Υπέροχες εντυπώσεις από την πόλη της νύφης μου και του φίλου μου του Αρη, μιας πόλης γεμάτη ενέργεια και δίψα για ζωή και μάθηση»!

 

 

Αλλά και ο τοπικός τύπος ήταν σαφής:

«Ήταν εκεί και μιλούσε, απαντούσε σε ότι τον ρωτούσαν, επί ώρες ολόκληρες παρά τα χρόνια του, σαν αιώνιος έφηβος συνεπαρμένος από το… διάστημα, ο Επίτιμος Διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανηταρίου της Αθήνας, καθηγητής αστροφυσικής κ. Διονύσης Σιμόπουλος που καθήλωσε όσους βρέθηκαν στο Μουσικό Σχολείο Τρικάλων.

Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε από τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του Μουσικού σχολείου Τρικάλων για τα 20 χρόνια λειτουργίας του σχολείου και είχε ως θέμα «Ψίθυροι από το Σύμπαν», εντυπωσίασε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές, καθώς και όλο το κοινό που παρακολούθησε την ομιλία.

Μετά την ομιλία οι ερωτήσεις έπεφταν βροχή, για τις «μαύρες τρύπες», για την ύπαρξη ζωής ή όχι στο διάστημα, για την ηθική της επιστήμης και δεκάδες άλλα ερωτήματα στα οποία απαντούσε ακούραστα.

Μετά το πέρας της ομιλίας του κ. Σιμόπουλου, οι παρευρισκόμενοι βρέθηκαν στο προαύλιο του σχολείου όπου είχαν στηθεί τηλεσκόπια, μέσω των οποίων μικροί και μεγάλοι παρακολούθησαν τους αστερισμούς».

Αλλωστε παρατηρώντας τον ουρανό από ένα τέτοιο τηλεσκόπιο πριν…όχι και πολλά χρόνια, ο ομιλητής, στην Πάτρα τότε, αποφάσισε ότι θα περνούσε τη ζωή του μελετώντας τα αστέρια…