Ένα ξεχωριστό βιβλίο που καταρρίπτει προκαταλήψεις και βοηθά στη διεύρυνση του νου. Ο συγγραφέας του, Μπιλ Χέιζ, συγγραφέας και φωτογράφος, ήταν ο σύντροφος του νευροβιολόγου Ολιβερ Σακς, ο οποίος σεξουαλικά ήταν ομοφυλόφιλος. Ο Χέιζ γράφει για τη Νέα Υόρκη και προσθέτει φωτογραφίες από την πόλη στην οποία έζησε επτά χρόνια με τον Ολιβερ Σακς.

Γράφει για τους επισκέπτες της ξάγρυπνης πόλης αλλά και για τους μόνιμους κατοίκους της που κινούνται καθημερινά στους οργασμικούς ρυθμούς της, μέρα-νύχτα, δεν έχει και κάποια ιδιαίτερη σημασία αφού “η πόλη ποτέ δεν κοιμάται”. Κυρίως επικεντρώνεται στον ψυχισμό τους και όχι στα ψυχρά επαγγελματικά σχέδιά τους. Στη “διαφορετικότητα” ως ευρύτερη έννοια, αφού στη Νέα Υόρκη μπορείς να δεις τα πάντα και τους πάντες και, λόγω ποικιλοχρωμίας, να μην σου κάνουν εντύπωση.

Η «Ξάγρυπνη πόλη» παρά τον σκληρό ρεαλισμό της εκπέμπει αισιοδοξία αφού εκεί γίνονται όλα και πολλά όνειρα μπορούν να πραγματοποιηθούν, Ακόμη και μέσα από τον πόνο απώλειας αγαπημένων προσώπων, η διάθεση αναγέννησης και “επιστροφής” που προκύπτει αποκαλύπτει στοιχεία του ανθρώπινου εαυτού που σπανίως μας είναι γνωστά, έστω κι αν τα θεωρούμε ως τέτοια. «Συνειδητοποιείς βαθιά διάφορα πράγματα που μέχρι τότε θεωρείς δεδομένα» λέει ο συγγραφέας.

 

Γεμάτο ζωή, άλλοτε με τη μορφή ημερολογίου κι άλλοτε καταγραφής και παράθεσης, το βιβλίο του Χέιζ είναι πραγματικά ένα “γεμάτο” από ανθρώπινες εμπειρίες, ασχέτως της σεξουαλικής προτίμησης του καθενός, αφού -εν τέλει- όλα καταλήγουν στον παράγοντα “άνθρωπος”.

Συν τοις άλλοις περιλαμβάνει στοιχεία της σχέσης του με τον Σακς και τής ιδιομορφίας μιας επαφής ανάμεσα σε δύο διαφορετικούς και -με μεγάλη διαφορά ηλικίας- ανθρώπους.

«Ημουν πάντα και τα δύο: περιπλανώμενος αλλά και μοναχικός» εξομολογείται ο Χέιζ. «Με τον Όλιβερ κρατούσαμε αποστάσεις και τον προσωπικό μας χώρο, τώρα ζω μόνος και είναι ολότελα διαφορετικά».

Ενα βιβλίο που αναμφίβολα αξίζει να διαβαστεί για πολλούς και διάφορους λόγους. Κυρίως επειδή δίνει ένα ισχυρό μήνυμα ζωής.