Εδωσε πάνω από 50 διαλέξεις σε όλη την Ελλάδα, ηπειρωτική και νησιωτική, τη σεζόν που προηγήθηκε. Ακάματος, γεμάτος ενέργεια, ακόμη κι όταν δεν ήταν “σε φόρμα”, έσπευδε με αίσθηση καθήκοντος και διάθεση ενημέρωσης του κόσμου, όπου τον καλούσαν. Ετσι, η αναλογία ήρθε πάνω κάτω πέντε ομιλίες κάθε μήνα, αν και υπήρξε κι ένας μήνας με 14 συνολικά ομιλίες! «Και να σκεφτείτε ότι στις αρχές του έτους» όπως ομολογεί ο ίδιος «είχα αποφασίσει να περιορίσω τις ομιλίες αυτές στις δύο μόνο κάθε μήνα».

Αλλά αν σε θέλει το κοινό….Το έχουμε επαναλάβει πολλές φορές ότι η παρακολούθηση μιας ομιλίας του Διονύση Σιμόπουλου, επίτιμου διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, είναι μια εμπειρία μοναδική. Κόσμος πολύς όλων των ηλικιών, έντονη, από το ενδιαφέρον, ατμόσφαιρα, γενικά κάτι που δεν συναντά εύκολα κανείς σε αντιστοίχου τύπου ομιλία.

Γι’αυτόν τον λόγο, άλλωστε, όπως έγραψε πρόσφατα: «Δεν παραπονιέμαι, όμως, γιατί η επαφή με τους ακροατές μου στις διάφορες πόλεις, κωμοπόλεις και νησιά της χώρας μας είναι πράγματι αναζωογονητική! Ιδιαίτερα, μάλιστα, στη διάρκεια της περιόδου των ερωταπαντήσεων». 

 

 

Φυσικά, κάποτε έρχεται και η ώρα που ο…πολεμιστής ξεκουράζεται, ενδεχομένως για να επανέλθει δριμύτερος την επομένη χρονιά….Στο χωριό του, στα πάτρια εδάφη, ο Διονύσης Σιμόπουλος, παρέα με τους παλιούς φίλους και προσκόπους ( όπως φαίνεται και στη φωτο εξωφύλλου), ο μέντορας δεκάδων ελλήνων επιστημόνων και διευθυντής του Ευγενιδείου για μισό αιώνα, βρίσκει την ευκαιρία να θυμηθεί, να συζητήσει, να ξαναζήσει στιγμές της παιδικής και εφηβικής του ηλικίας, απαλλαγμένος για λίγο από νούμερα, υπολογισμούς κ.α.

Αν κοιτά τα αστέρια το βράδυ; Γίνεται να μην το κάνει; Κι όσο εκείνα φωτίζουν τον “ταπεινό μας πλανήτη”, τόσο καινούριοι έφηβοι “Σιμόπουλοι” θα πλάθουν όνειρα και σχέδια για τη ζωή και το σύμπαν. Η ζωή ποτέ δεν σταματά, οι δυνατότητες είναι απεριόριστες και για να κάνεις όνειρα “πρέπει να κοιτάς ψηλά”, όπως σε ανύποπτο χρόνο ο ίδιος έχει πει. Τουλάχιστον εκείνος, ποτέ του δεν σταμάτησε να το κάνει…