τής Στέλλας Στεφανίδου:

«Καλή επιτυχία, αρχηγέ. Να ανεβάζεις στο Instagram τις εμπειρίες σου».

Αυτά ήταν τα λόγια του Μπαράκ Ομπάμα προς τον αστροναύτη Scott Kelly, τον Μάρτιο του 2015, λίγο πριν αναχωρήσει για την αποστολή του στο διάστημα. Κι εκείνος κράτησε την υπόσχεση που έδωσε.

Στη διάρκεια των 340 ημερών παραμονής του στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (το μεγαλύτερο διάστημα που έχει παραμείνει αστροναύτης) και φυσικά παράλληλα με τις εξαιρετικά σημαντικές και πολύπλοκες επιστημονικές μελέτες και παρατηρήσεις που έκανε για λογαριασμό της NASA, φρόντισε να στέλνει στη γη δεκάδες φωτογραφίες απίστευτης, μοναδικής ομορφιάς! Οι λογαριασμοί του στο Facebook, τοInstagramκαι το Twitter έγιναν η καθημερινή συνήθεια εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, που με λαχτάρα περίμεναν το μήνυμα και κυρίως τις εικόνες από το διάστημα!

 

 

Ο Σκοτ Κέλι ήταν ένας επιστήμονας που ζούσε μια περιπέτεια που προξενούσε δέος και θαυμασμό. Την ίδια στιγμή όμως, ήταν ένας ζεστός, χαριτωμένος και αφάνταστα επικοινωνιακός άνθρωπος, που έμοιαζε να απολαμβάνει την κάθε στιγμή αυτού του μοναδικού ταξιδιού αλλά και την επικοινωνία με την πατρίδα-γη.

Γεννημένος στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ στις 21 Φεβρουαρίου του 1964, μαζί με τον δίδυμο αδελφό του Μαρκ, επίσης αστροναύτη, αποτελούν μία εξαιρετικά σπάνια περίπτωση στα χρονικά της NASA. Είναι τα μοναδικά αδέλφια που έχουν ταξιδέψει σε διαστημικές αποστολές. Αυτή η συγκυρία, έδωσε και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για παρατήρηση και πολύ χρήσιμα συμπεράσματα από τη μελέτη δύο ομοζυγωτικών διδύμων. Με την επιστροφή του στη γη, οι επιστήμονες της NASA ξεκίνησαν να μελετούν τις επιπτώσεις στον οργανισμό του Σκοτ από την μακρά παραμονή στο διάστημα, συγκρίνοντας τα στοιχεία με αυτά του αδελφού του Μαρκ.

Ένα από τα πρώτα στοιχεία που κατέγραψαν, είναι ότι ο Σκοτ επέστρεψε στη γη σχεδόν πέντε πόντους ψηλότερος! Αυτό συνέβη καθώς οι δίσκοι της σπονδυλικής του στήλης «χαλάρωσαν» από την πίεση της βαρύτητας και άνοιξαν.

Η μελέτη των επιπτώσεων στον οργανισμό του Σκοτ, διήρκησε περισσότερο από έναν χρόνο. Μερικά από τα σημεία που μελετήθηκαν ήταν η εξασθένιση των οστών και των μυών, το μέγεθος της καρδιάς, η διαταραχή του βιολογικού ρολογιού, προβλήματα απώλειας ισορροπίας κ.ά.

 

 

«Τα λέμε εκεί κάτω» ήταν το τελευταίο μήνυμα που έστειλε από το Σογιούζ, προτού προσγειωθεί στο Καζακστάν, μαζί με τους Ρώσους κοσμοναύτες Κορνιένκο και Βολκώφ. Τις τελευταίες μέρες πριν την επιστροφή του, αποχαιρετούσε με τον δικό του μοναδικό τρόπο τον διαστημικό σταθμό που ήταν το σπίτι του για 340 ημέρες, στέλνοντας εικόνες απίστευτης ομορφιάς από ανατολές και ηλιοβασιλέματα. Με το που έφτασε πίσω όμως και αφού απόλαυσε την υποδοχή των συναδέλφων και των χιλιάδων θαυμαστών του, δεν σταματούσε να ανεβάζει φωτογραφίες από τη γη που τόσο του έλειψε.

Λίγους μήνες μετά την επιστροφή του, συνταξιοδοτήθηκε και απολαμβάνει πλέον τον χρόνο με την αγαπημένη του Αμίκο Κόντερερ, επίσης υπάλληλο της NASA, καθώς και τις δύο κόρες του.

Αυτές τις ημέρες κυκλοφορεί η αυτοβιογραφία του, με τίτλο «Endurance», στην οποία μιλάει με λεπτομέρειες για τα παιδικά του χρόνια, τις σπουδές του, την οικογενειακή και προσωπική του ζωή και βέβαια για τις απίστευτες εμπειρίες που απέκτησε (θετικές αλλά και εξαιρετικά δύσκολες) καθώς και πολλά μυστικά από την παραμονή του στον διαστημικό σταθμό. Ένα βιβλίο που όπως ήδη γράφουν οι πρώτες κριτικές, είναι τόσο ενδιαφέρον και συναρπαστικό όσο και η προσωπικότητα του συγγραφέα του. Με άλλα λόγια, δεν χάνεται!