Εάν μιλάμε για αστυνομική σειρά…

Ξετύλιγμα πλοκής, χωρίς ανάσα. Χαρακτήρες ισχυρά δομημένοι, χωρίς κενά ή αντιφάσεις. Η ανάλυσή τους, από την “Ομάδα συμπεριφοράς” του FBI – Federal Bureau of Investigation, πλήρως κατανοητή. Πρωταγωνιστές δημοφιλείς. Το Criminal Minds είναι μια αστυνομική σειρά-υπόδειγμα που σε κρατάει ξάγρυπνο τις νύχτες, με το μυαλό σου ταυτόχρονα σε εγρήγορση για να ανακαλύψεις τον δολοφόνο.

Τα εγκλήματα ειδεχθή. Νέες γυναίκες βιάζονται και αποκεφαλιζονται, απαγωγές μικρές παιδιών, αποτρόπαιες δολοφονίες τους, νεκροφιλία,  ό,τι μπορεί να φανταστεί -αν μπορεί- ο δiεστραμμένος νους του ανθρώπου. Η ομάδα συμπεριφοράς του FBI σπεύδει με ένα αεροπλάνο στον τόπο του εγκληματος και σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές προσπαθεί, βάσει των ευρημάτων, να καθορίσει το προφίλ του δράστη, ώστε να κάνει, με αυτόν τον τρόπο, ευκολότερο τον εντοπισμό του. Τις περισσότερες φορές το καταφέρνει.

Κατά την άποψή μου, αφού παρακολουθιώ ανελιπώς τη σειρά. δύο είναι οι βασικοί άξονες που την ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες του είδους και δείχνουν πόσο πραγματικά καλά δομημένη είναι δύο. Αφού το ζητούμενο, τις περισσότερες φορες, δεν είναι η σύλληψη του δράστη – παρότι αυτή είναι που μας κρατά σε τηλεοπτική εγρήγορση. Αλλά το πώς ο δράστης έγινε…δράστης. Ουδείς αθώος του αίματος στη σειρά – πλην των θυμάτων. Γονείς του δράστη που τον κακοποιούσαν σεξουαλικά σημαδεύοντας ανεξίτηλα και καταστροφικά την προσωπικότητά του, μην αφήνοντάς την να εξελιχθεί φυσιολογικά τα επόμενα χρόνια.

 

 

Οικογένειες απομονωμένες, με αποκλειστικά δικούς τους κώδικες συμπεριφοράς που τους μεταφέρουν και στα παιδιά τους τα οποία αδυνατούν να διακρίνουν το λάθος από το σωστό. Μισανθρωπία, μισογυνισμός, σύγχυση καθορισμού φύλου, όλα τους απότοκο μιας ταραγμένης παιδικής ηλικίας στην οποία διαμορφώνεται ο ανθρώπινος χαρακτήρας. Δεν θα ήταν υπερβολή εάν λέγαμε ότι τα πραγματικά τραγικά πρόσωπα της σειράς είναι οι αδύναμοι να ξεφύγουν από την επιταγή της μοίρας τους δράστες. Μια επιταγή που κάποιοι άλλοι, γονείς, κηδεμόνες, δάσκαλοι, έχουν υπογράψει για αυτούς.

Δεύτερο ενδιαφέρον στοιχείο, η φρίκη που βιώνουν οι πράκτορες που καλούνται να διαχειριστούν την υπόθεση. Ναι, έχουν δει δεκάδες εγκλημάτων στην καριέρα τους και, όσο να’ναι, δύσκολα κάμπτονται ηθικά. Αλλά είναι και περιπτώσεις, όταν οι ίδιοι ή προσφιλή τους πρόσωπα βάλλονται που οι βεβαιότητές τους “πηγαίνουν περίπατο”, που κλονίζονται, που αρχίζουν και αμφιβάλλουν για την αξία και τη σημασία της αποστολής τους. Ισχυρές εσωτερικές συγκρούσεις τους ταλανίζουν και τα αποτελέσματα δεν είναι πάντοτε τα προσδοκώμενα. Συν τοις άλλοις, είναι και οι προσωπικές τους ζωές που επηρεάζονται αφού κανείς που τους συντροφεύει δεν μπορεί να καταλάβει εύκολα τη φύση της δουλειάς τους.

Εάν επιθυμείτε μια απολύτως ενδιαφέρουσα αστυνομική σειρά που δεν περιορίζεται στο “Πιάστε τον δολοφόνο”, το Criminal Minds είναι η προφανή σας επιλογή.