από τη Στέλλα Στεφανίδου:

Μαρτυρία:

Το υπέροχο “Ένα δέντρο μεγαλώνει στο Μπρούκλιν” της Μπέττυ Σμιθ, ήταν το δεύτερο βιβλίο (μετά τις “Μικρές Κυρίες”) που διάβασα μόνη μου. Μου το χάρισε ο αδελφός μου όταν ήμουν 11 ετών. Είχα ακριβώς την ίδια ηλικία με την ηρωίδα, τη Φράνσι, στην αρχή της διήγησης. Θυμάμαι ακόμη πως στα σημεία που η ιστορία γινόταν “βαριά” και το δάκρυ ήταν έτοιμο να τρέξει, έκλεινα βιαστικά το βιβλίο και το άφηνα για λίγο στην άκρη. Μέχρι να το ξαναπιάσω και να επαναληφθεί το σκηνικό. Έτσι εξηγείται που έκανα εβδομάδες ολόκληρες να το τελειώσω 😊
Πολλά χρόνια αργότερα, σε κάποιο ταξίδι στη Νέα Υόρκη, αγόρασα για τη βιβλιοθήκη μου την πανόδετη, πολύ όμορφη, έκδοση. Όμως το ταλαιπωρημένο και κολλημένο με σελοτέιπ στη ράχη βιβλίο, από τα χέρια του Αρίκου, παραμένει αυτό που με συγκινεί περισσότερο.

 

 

Info:

Το βιβλίο μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη το 1945 από τον Ελία Καζάν και σηματοδότησε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο.

Στις αρχές του 20ού αιώνα, στη φτωχική συνοικία του Μπρούκλιν, η δεκατριάχρονη Φράνσι (Πέγκι Ανν Γκάρνερ), κόρη του ιρλανδικής καταγωγής Τζόνι Νόλαν (Τζέιμς Νταν) και της Κέιτι Νόλαν (Ντόροθι ΜακΓκουάιαρ), ονειρεύεται να τελειώσει το σχολείο και να γίνει συγγραφέας, αλλά η οικονομική κατάσταση της οικογένειάς της καθιστά δύσβατη την πορεία της προς τη μόρφωση και την ολοκλήρωση.

Η διανομή των ρόλων αποτέλεσε δύσκολο εγχείρημα τόσο για τον παραγωγό όσο και για τον σκηνοθέτη καθώς υπήρξαν πολλοί ηθοποιοί που ενδιαφέρονταν να συμμετάσχουν στην ταινία.

Τελικά η ταινία σημείωσε τεράστια επιτυχία.

Ελαβε δυο βραβεία όσκαρ,μεταξύ των οποίων και Οσκαρ Β’Αντρικο’υ ρόλου για τον Τζέιμς Νταν.

Το 2010 η ταινία επελέγη από τη Βιβλιοθήκη του Αμερικάνικου Κογκρέσου ως τμήμα του Εθνικού Μητρώου Κινηματογράφου ως πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική

Το 1951 μεταφέρθηκε στοΜπροντγουεϊ το 1951 σε μιούζικαλ.

Ωστόσο, αν κάτι παραμένει κλασσικό είναι το βιβλίο πάνω στο οποίο βασίστηκε και το οποίο χαρακτήρισε μια ολόκληρη εποχή.