Το τι υπάρχει “εκεί έξω” ασκούσε πάντοτε άφθαστη γοητεία και έλξη στο ανθρώπινο μυαλό. Η τάση του ανθρώπου να ξεφύγει από τα όριά του, όποια κι αν είναι αυτά, ακόμη και τα πλανητικά, τον ώθησε σε όλη την ιστορία του να κινείται προς τα εμπρός, με όλες τις παλινωδίες που η συγκεκριμένη κίνηση κατά καιρούς ενείχε.

Βεβαίως ακόμη και τα διαστημικά ταξίδια συχνά εντάχθηκαν στο μάλλον στενής οπιτικής συγκρουσιακό επίπεδο του ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων.

Παρόλα αυτά, το βλέμμα στα άστρα ποτέ δεν σταμάτησε να στρέφεται, άλλοτε με περιέργεια άλλοτε με φόβο άλλοτε με προσμονή και το ανθρώπινο ταξίδι προς αυτά, με διακοπές, με κόντρες, με συνεργασίες, με αναβολές, ποτέ δεν σταμάτησε.

Μεγάλη και η επιρροή του διαστημικού concept στην γήινη ποπ κουλτούρα. Τηλεοπτικές σειρές, ταινίες, τραγούδια, διηγήματα, δημοσιεύματα στα περιοδικά, κατέκλυσαν τα media του πλανήτη, αποτυπώνοντας την βαθιά ανθρώπινη επιθυμία για ένα ταξίδι στα άστρα.

 

 

Η πρόσφατη κυβερνητική ανακοίνωση που σχετιζόταν με τον πέρα από τη Γη κόσμο και την τεχνολογία που απαιτείται για την εξερεύνησή του, προκάλεσε μάλλον θυμηδία, κυρίως εξαιτίας των σκληρών συνθηκών εντός του οποίου κινούμαστε άπαντες, μέσα στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης.

Ωστόσο ακούστηκαν και φωνές που υπογράμμισαν ότι τίποτε δεν είναι αδύνατο, αν υπάρχει διάθεση και -κυρίως- σοβαρή προσέγγιση του όποιου επιδιωκόμενου στόχου.

Κάπως έτσι λοιπόν, Αφιέρωμα στο Διάστημα. Στις ανθρώπινες προσπάθειες κατάκτησής του και στις ιστορίες που τις συνόδευσαν, άλλοτε θριαμβευτικές και άλλοτε με τραγική κατάληξη.

Στα πρόσωπα, στην εξέλιξη της τεχνολογίας, στην πρόοδο της επιστημονικής γνώσης, στην εξέλιξη κι αυτής ακόμη της αντίληψής μας για τα γήινα υπό τη “διαστημική επιρροή”.

Επιμύθιο: η προσπάθεια για την κατάκτηση του φαινομενικά αδύνατου δεν σταματά ποτέ. Χαρακτηριστικό του ανθρώπου από τις απαρχές της εξελικτικής του πορείας…

Πλοηγός του διαστημικού ταξιδιού μας, ο πλέον κατάλληλος, ένας άνθρωπος που επί μισό και πλέον αιώνα, διδάσκει με τον δικό του γοητευτικό τρόπο, τη γνώση σε μικρούς και μεγάλους: ο Επίτιμος Διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, ο κ.Διονύσης Σιμόπουλος.