του: Γουίλιαμ Μάλινσον, πρώην βρετανού διπλωμάτη, καθηγητή Πολιτικών Ιδεών και Θεσμών στο πανεπιστήμιο Guglielmo Marconi.

Πολλές πολιτικές φιγούρες χρησιμοποίησαν τη φυλακή ως ενδιάμεσο σκαλί για την εξουσία, με τον Φιντέλ Κάστρο να είναι ένας από τους πλέον γνωστούς, μαζί με τον Γκάντι, τον Μαντέλα και τον Μακάριο.

Αλλά δεν ήταν μόνον η φυλακή που έκανε τον Κάστρο μια από τις πιο λατρευτές φιγούρες παγκοσμίως, αλλά ο συνδυασμός διάνοιας, αθλητικής αρρενωπότητας, αγάπης για την πατρίδα του και, ίσως περισσότερο από όλα, η περιφρόνησή του για τις ΗΠΑ, οι οποίες, πολιτικά και στρατιωτικά, αναμειγνύονταν στην χώρα του, μετά την ανακήρυξη τής κουβανικής ανεξαρτησίας.

Και, φυσικά, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αναμειγνύονται μέσω τού περιώνυμου ‘leasing’ τού κόλπου τού Γκουαντάναμο, το οποίο δικαίως διεκδικείται από την Κούβα.

 

mallinson4

 

Οταν κέρδισε την εξουσία το 1959 όχι μόνον κόντρα στον Μπατίστα αλλά και στις οργισμένες ΗΠΑ, ο Κάστρο έθεσε παγκόσμια στάνταρντ για τους καταπιεσμένους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο.

Πρώτα ήταν η αντίδρασή του στην οργανωμένη από τη CIA εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων, μετά η κουβανική κρίση των πυραύλων όταν οι ΗΠΑ υποχρεώθηκαν να αποσύρουν τους πυραύλους τους από την Τουρκία με αντάλλαγμα την αντίστοιχη κίνηση της Σοβιετικής Ενωσης από την Κούβα.

Εν συνεχεία ακολούθησε η κουβανική ανάμειξη στην Αγκόλα η οποία οδήγησε στην ανεξαρτησία τής Ναμίμπια. Η λίστα της περιφρόνησης του Κάστρο απέναντι στη CIA, το αμερικανικό εμπάργκο και τις αμέτρητες απόπειρες τής CIA να τον δολοφονήσει, είναι πραγματικά μακρά.

 

US President Barack Obama speaks next to Cuban President Raul Castro (R) during a Major League baseball exhibition game between the Tampa Bay Rays and the Cuban national team at the Latinoamericano stadium in Havana on March 22, 2016. Obama praised the bravery of Cuban dissidents Tuesday in a meeting at the US embassy in Havana, although opponents back home dismissed the event as a "token" gesture. AFP PHOTO / Nicholas KAMMNICHOLAS KAMM/AFP/Getty Images ORIG FILE ID: 550287063

 

Όσο για εκείνους που δυστυχώς φυλακίστηκαν στην Κούβα για πολιτικούς λόγους, αυτό είναι κάτι που σε έναν βαθμό οφείλεται στο ότι πολλοί από αυτoύς δούλευαν μυστικά για τις ΗΠΑ. Ήταν κάπως το αντίστροφο του αμερικανικού μακαρθισμού…

Οταν τελικά οι μάλλον αμήχανες ΗΠΑ αποκατέστησαν τις σχέσεις τους με την Κούβα τον περασμένο χρόνο -παρ’ότι ο εμπορικός αποκλεισμός συνεχίζει να ισχύει για έναν μικρό αριθμό προϊόντων- κάποιοι, αφελώς, σκέφθηκαν ότι η Κούβα θα μετατρεπόταν έξαφνα σε μια μίνι-Γέλτσιν Ρωσία, εκμεταλλεύσιμη από τις άπληστες παγκοσμιοποιημένες εταιρείες.

Αλλά αυτό είναι μάλλον απίθανο να συμβεί καθώς η κουβανική κοινωνία έχει σε υψηλή αξιακή εκτίμηση την υγεία και την παιδεία, και μια αντίστοιχη προσπάθεια ιδιωτικοποιήσεων θα συντριβόταν κατά τη γέννησή της. 

 

che_guevara-fidel_castro

 

Πάνω ακόμη και από αυτό, μέχρι το Γκουαντάναμο να αποδοθεί στους δικαιωματικούς κατόχους του, τον λαό της Κούβας, οι σχέσεις ποτέ δεν θα γίνουν καλές με τις ΗΠΑ.

Σε αυτό το σημείο, ο πρόσφατα εκλεγείς αμερικανός πρόεδρος Τραμπ δέχθηκε μάλλον κακές συμβουλές από τους ανθρώπους του, χαρακτηρίζοντας τον Κάστρο “κτηνώδη δικτάτορα”. Ετσι δείχνει ότι ασπάζεται σε έναν βαθμό τον αντικομμουνισμό των εξορισμένων της κουβανικής κοινότητας στις ΗΠΑ. 

 

makarios1

 

Τέλος, ας θυμηθούμε κάτι σχετικό με την Ελλάδα, ότι ο μη κομμουνιστής ηγέτης Μακάριος είχε βλακωδώς χαρακτηρισθεί ως “Ο Κάστρο τής Μεσογείου».

Κι όσο για την ίδια την Ελλάδα, εάν ενδεχομένως είχε τον δικό της Κάστρο ή Μακάριο, αντί ενός ιμπεριαλιστή όπως ο Βενιζέλος, ενδεχομένως να μην ήταν τόσο απολύτως σκλαβωμένη στην Ε.Ε και το ΝΑΤΟ  και να μπορούσε με αυτόν τον τρόπο να αποκτήσει κάποιου είδους αυτοσεβασμό.

Ο Φιντέλ Κάστρο συναντά τώρα τον Αργεντίνο φίλο του Τσε Γκεβάρα στην γκαλερί των διασήμων. Το παράδειγμά του παραμένει μια ισχυρή προειδοποίηση στην απληστία των πολυεθνικών.