Με αφορμή τα 90ά (!) γενέθλια του Κάστρο ( ένας είναι ο Κάστρο, κατά το ένα είναι το κόμμα…), ιδού μια απάντηση σε ερωτημά μου κατά τη διάρκεια συνέντευξης που μού παραχώρησε ο Norberto Fuentes, κάποτε “συγγραφέας της επανάστασης”, στενός φίλος των αδελφών Κάστρο αλλά αργότερα ‘αποπεμφθείς’, με αποτέλεσμα εδώ και πολλά χρόνια να ζει ‘απέναντι’, στο Μαϊάμι. Η ερώτηση σχετιζόταν με τον εκρηκτικό χαρακτήρα του Κάστρο: «Κοίτα, εσύ ίσως έχεις τη φιλοδοξία να βγάλεις την είδηση ότι ο Κάστρο ήταν ένας θυμωμένος και άγριος τύπος.

Για να είναι κάποιος στην εξουσία 50 χρόνια και για να έχεις τη γνώση του κόσμου όπως την έχει αυτός, χρειάζεσαι πληροφορίες. Αν κλείσεις τα κανάλια της πληροφορίας επειδή δεν σου αρέσει να ακούς τους άλλους, τότε έχεις χαθεί. Ο Κάστρο άκουγε τους πάντες. Ηξερε να ακούει και να βάζει τους πάντες “στην τσέπη του”. Δεν φώναζε ποτέ. Κι αν του έλεγες κάτι που δεν του άρεσε, δεν το έδειχνε. Πάντοτε “ζύγιζε” εσένα που του μιλούσες. Μπορεί να ήσουν εχθρός. Αλλά για να το καταλάβει, έπρεπε να ακούσει πρώτα αυτό που θα του πεις, την πληροφορία σου. Τον θυμάμαι να ακούει πάντοτε όλους και να κουνάει το κεφάλι του ως νεύμα έγκρισης. Να ακούει, αυτή ήταν η δουλειά του. Αλίμονο αν νευρίαζε και έπιανε τους άλλους από τον… λαιμό. Ηταν πολύ έξυπνος για να το κάνει αυτό».

Σίγουρα ένας άνθρωπος όπως ο Φουέντες, ο οποίος έζησε από κοντά τους αδελφούς Κάστρο γνωρίζει πολλά για τον ηγέτη της κουβανικής επανάστασης. Και αναμφίβολα τα λόγια του έχουν βαρύτητα. Μένει να δούμε, σε μια Κούβα που, εδώ και περίπου μια πενταετία, ο αειθαλής Fidel έχει παραχωρήσει την εξουσία στον αδελφό του Ραούλ, ‘πόσο’ από το πνεύμα της επανάστασης του 1959 θα παραμείνει ζωντανό, ειδικά τώρα που, μετά τη συμφιλίωση και συνάντηση Ομπάμα-Ραούλ στην Αβάνα, ήδη έχουν αρχίσει και καταφθάνουν στο νησί τα αμερικανικά δολλάρια….Γιατί την επανάσταση μπορεί να την αγάπησαν πολλοί αλλά, από την άλλη, ουδείς εμίσησε το χρήμα…