Η ιστορία του πρώτου ανθρώπου που πάτησε στη Σελήνη δεν θα μπορούσε να μην ενδιαφέρει όλους τους κατοίκους του πλανήτη Γη. Ολους εκείνους που είδαν σε ζωντανή μετάδοση τον Νιλ Αρμστρονγκ να κάνει το πρώτο βήμα στο φεγγάρι, συνοδεύοντας την κίνησή του με την αξέχαστη ρήση: «Ενα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα».

Καθηγητής Ιστορίας σε αμερικανικό πανεπιστήμιο αλλά και πρώην ιστορικός τής NASA, ο Τζέιμς Ρ. Χάνσεν συνέγραψε το «First man», βλέποντάς το -φυσιολογικά- να αναρριχάται στις λίστες των ευπώλητων των New York Times και να γίνεται ένα παγκόσμιο μπεστ-σέλερ. Πριν λίγες ημέρες, η ομώνυμη ταινία που βασίστηκε στο βιβλίο του Χάνσεν, με εκείνον συμπαραγωγό του φιλμ. άρχισε να προβάλλεται και στις ελληνικές αίθουσες ενώ, όπως όλα δείχνουν, βάζει πλώρη και για τα Οσκαρ. Ταυτόχρονα, κυκλοφορεί και το βιβλίο στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ροπή.

 

 

Στις 20 Ιουλίου 1969, όταν όλος ο κόσμος στήθηκε μπροστά στις τηλεοράσεις για να παρακολουθήσει τον Αμερικανό αστροναύτη, ο Νιλ Αρμοστρονγκ ήταν 38 ετών. Εχοντας χάσει τη δίχρονη κόρη του από καρκίνο, ο Αρμστρονγκ είδε την πιθανότητα αυτού του διαστημικού ταξιδιού ως έναν τρόπο να αγκιστρωθεί στη ζωή και ίσως “να πάρει κάποιες απαντήσεις” σχετικές με την προσωπική του τραγωδία. 

Το βιβλίο – όπως και η ταινία- δεν προσεγγίζει τον Αρμστρονγκ ως κάποιον action hero, “μεγαλύτερο από τη ζωή”. Αντίθετα τον εμφανίζει ως έναν ευαίσθητο, “καθημερινό” άνθρωπο, ταγμένο σε έναν μεγάλο σκοπό και με πλήρη συνείδηση της σημασίας της αποστολής του. Και ίσως ακριβώς αυτό, η αφοσίωση και η ταπεινότητα του Αρμστρονγκ να ήταν που ώθησε τους επικεφαλής του προγράμματος να του δώσουν το χρίσμα τού “πρώτου ανθρώπου”.

 

 

Τέλος να σημειωθεί ότι ο Χάνσεν καταγράφει και τη ζωή του Άρμστρονγκ στη Γη, μετά το σπουδαίο επίτευγμά του, το οποίο τον τοποθέτησε στο πάνθεον των ηρώων μιας ανθρωπότητας που συνεχίζει να αναζητά απαντήσεις για τα αναπάντητα θέματά της πέρα από το γήινο περίβλημά της, σε κοντινά και μακρινά άστρα…