Για το Fargo δεν χρειάζεται να πει κανείς πολλά, αφού αποτελεί μια από τις καλύτερες σειρές της αμερικανικής τηλεόρασης, ενώ ξεκίνησε ως βραβευμένη οσκαρική ταινία από τους αδελφούς Κοέν τη δεκαετία του ’90. Εδώ και μια τριετία αποτελεί μια ιδιότυπη πρόταση της αμερικανικής TV, καθώς κάθε κύκλος εκτυλίσσεται σε διαφορετική χρονολογική περίοδο, με διαφορετικά πρόσωπα και υποθέσεις.

Στο κέντρο πάντοτε η χιονισμένη Μινεζότα, στην οποία συμβαίνουν πολλά και διάφορα εγκληματικά επεισόδια, τα οποία, όπως διευκρινίζουν οι παραγωγοί βασίζονται σε απολύτως πραγματικά γεγονότα αλλά από σεβασμό στα θύματα και στα υπόλοιπα πρωταγωνιστικά πρόσωπα, τα ονόματά τους δεν αναφέρονται.

Με ήσυχους, υπνωτικούς ρυθμούς, απαλά χρώματα, χαμηλή μουσική, και ειδικά στον κύκλο που εκτυλίσσεται στην εποχή της δεκαετίας του ’70, το Fargo σε εισάγει στον κόσμο του με έναν εξαιρετικά βελούδινο τρόπο.

 

 

Δηλαδή εκεί που θεωρείς ότι όλα βαίνουν προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, κάτι γίνεται εντελώς ξαφνικά και απροσδόκητα, ανατρέποντας συνολικά την κατάσταση. Οι Κοέν πηγαίνουν τη σειρά εντελώς με τον τρόπο που θέλουν, με το γνωστό αφηγηματικό ύφος τους και πραγματικά δημιουργούν κάτι ξεχωριστό για την αμερικανική τηλεόραση. 

Συμβάλλει βεβαίως σε πολύ μεγάλο βαθμό κι ένα καστ ηθοποιών όχι σούπερ σταρ αλλά εξαιρετικά γνωστών, πετυχημένων και -μια ιδέα- εναλλακτικών. Όπως ο Ewan Mc Gregor, η Kirsten Dunst, o – μεγάλη προσωπική αδυναμία- David Thewlis, ο Billy Bob Thornton κ.α. H χημεία είναι άριστη, πρωταγωνιστές και ρολίστες συμβάλλουν στο κοινό αποτέλεσμα.

Τώρα θα αναρωτηθείτε γιατί μια σειρά που εκτυλίσσεται στην χιονισμένη, επαρχιακή Μινεζότα διαθέτει θερινή γοητεία. Είναι όπως στις τραγωδίες. Το θέρος στο Fargo είναι η κάθαρση. Είναι το λιώσιμο των πάγων, ο πιο λαμπερός ήλιος που σταδιακά εμφανίζεται, οι ήρωες που μετά από έναν σκληρό και βίαιο χειμώνα απαλλάσσονται από τους δαίμονές τους.

Κάντε μια προσπάθεια να δείτε το Fargo, τώρα το καλοκαίρι. Ισως και όσα θα προσλάβετε από την καλή σειρά να είναι εντελώς διαφορετικά απ’ότι τον χειμώνα. Δείτε το κάπως σαν πείραμα, εξάλλου…