Είναι ένας ηθοποιός που ανεβαίνει συνεχώς, χρόνον με τον χρόνο, επίπεδα υποκριτικής δεινότητας αλλά και αναγνωρισιμότητας. Ο Άνταμ Ντράιβερ αφού υπηρέτησε επί διετία στο Αφγανιστάν, ως πεζοναύτης των ΗΠΑ, άρχισε να διακρίνεται στο θέατρο, για να μεταβεί γρήγορα στο σινεμά.

Όπου η πορεία του, τα τελευταία χρόνια, είναι σταθερά ανοδική. Θεωρείται κάτι σαν τον αγαπημένο ηθοποιό του Jim Jarmush, έχοντας παίξει στην ταινία του «Paterson» ενώ πρωταγωνιστεί και στην επόμενη ταινία του ιδιοφυούς σκηνοθέτη, ένα ζόμπι movie, με συμπρωταγωνιστή τον Bill Murray.

Ωστόσο, ο 35χρονος Αμερικανός κατορθώνει και κινείται με την ίδια άνεση τόσο στο mainstream Χόλιγουντ ( όπως στο «Star Wars: The Force Awakens» ) όσο και σε πιο εναλλακτικές παραγωγές. 

 

 

Έτσι, βρέθηκε να υποδύεται έναν σκηνοθέτη που γυρίζει μια ταινία για τον Δον Κιχώτη και χρησιμοποιεί για τον ρόλο έναν απλοϊκό χωρικό, ο οποίος όμως παίρνει τα πράγματα στα σοβαρά, δημιουργώντας στον σκηνοθέτη-Driver τύψεις για το “παραμύθι” που τού έχει “πουλήσει”. Όλα αυτά στο εξαιρετικό “The man who killed Don Quixote”, το έργο ζωής του Τέρι Γκίλιαμ, που εδώ και περίπου έναν μήνα προβάλλεται στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες. 

Τέλος, η πλέον πρόσφατη ταινία του είναι εκείνη του τρομερού -πλην ελαφρώς λαϊκιστή- Αφροαμερικανού, τού Spike Lee, “The blackkklansman” ( “H Παρείσφρησ用, ο ελληνικός τίτλος ). Ενα φιλμ για την κοινότητα των μαύρων στην Αμερική, λίγο μετά τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ κι ενώ οι Αφροαμερικανοί αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους, έχοντας απέναντί τους, πέρα από την παραδοσιακή προκατάληψη των λευκών συμπατριωτών τους, τους rednecks τής Κου Κλουξ Κλαν, οι οποίοι, πεπεισμένοι για την ανωτερότητα της λευκής φυλής, αντιδρούν βίαια στις προσπάθειες των μαύρων συμπολιτών τους για ισονομία.

 

 

Eδώ ο Ντράιβερ υποδύεται έναν μυστικό αστυνομικό που εισδύει στους κόλπους της ρατσιστικής οργάνωσης και, σε συνεργασία με έναν μαύρο συνάδελφό του, προσπαθεί να υπομονεύσει τις βίαιες ενέργειές της εναντίον των μαύρων.

Απλός, με μια λιτότητα και απόλυτη φυσικότητα στο παίξιμό του, ο Ντράιβερ, ανάμεσα στα άλλα, έχει οργανώσει και έναν φορέα θεάτρου για τους στρατιώτες των ΗΠΑ, έχοντας ως στόχο την διαπλάτυνση των πολιτιστικών τους οριζόντων. 

Αναμφίβολα μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περίπτωση στο Χόλιγουντ, ο Ανταμ Ντράιβερ μάλλον δεν βρίσκεται και πολύ μακριά από το πρώτο του Οσκαρ. Λογικά, μέσα στην επόμενη πενταετία, θα το έχει κατακτήσει..