Οι κόντρες της με την Κρις Εβερτ-Λόιντ στα ’80ς έχουν μείνει θρυλικές. Η όμορφη και θηλυκή Εβερτ απέναντι στην ανδρογυνική δύναμη τής Μαρτίνα. Η Αμερικανίδα απέναντι στην Τσεχοσλοβάκα ( με αμερικανική υπηκοότητα από τα 21της χρόνια, αφού προηγουμένως είχε ζητήσει και πήρε πολιτικό άσυλο στις ΗΠΑ ). Η ετεροφυλόφιλη κόντρα στην ομοφυλόφιλη. Πόσες ευκαιρίες για το άθλημα του τένις να ακουστεί παντού και να αποκτήσει ένα ευρύτερο έρεισμα!

 

martina_navratilova-profile

 

Όπως έγραψε και η ελληνίδα τενίστρια Στέλλα Στεφανίδου: «Πόσο πρέπει να την γεμίζει ικανοποίηση και περηφάνια, το να έχει καταφέρει τόσα πολλά, να έχει θριαμβεύσει και κυριαρχήσει στον χώρο της και όμως να είναι πάντα μόνη, πάντα η ‘άλλη’, η διαφορετική. Αριστερόχειρας ανάμεσα σε δεξιόχειρες, ομοφυλόφιλη σε έναν κόσμο straight, αυτή που αποσκίρτησε, η μετανάστρια, η ξένη…».

Η Martina Subertova (το Navratilova είναι από τον πατριό της και πρώτο της προπονητή στο τέννις) γεννήθηκε στην Τσεχοσλοβακία στις 18 Οκτωβρίου του 1956. Συνεπώς σήμερα έκλεισε τα 60της χρόνια! Μία από τις σπουδαιότερες τενίστριες στην ιστορία του αθλήματος – για κάποιους η καλύτερη. Οι αριθμοί, τα ρεκόρ και οι στατιστικές της καριέρας της ( που έληξε το 2006 ) προκαλούν …ζαλάδα. Αναμφίβολα σημαντική προσωπικότητα με έντονη και ενεργή παρουσία και δράσεις εντός και εκτός των αγωνιστικών χώρων.