Αποτέλεσε μια από τις φιγούρες της ροκ μουσικής που συνηθίζουμε να καλούμε “καταραμένες”, κυρίως λόγω του πρόωρου θανάτου τους, σε εξαιρετικά νεαρή ηλικία. Μόρισον, Τζόπλιν, Γουάινχαουζ κ.α.

Γεννήθηκε το 1968, είχε έφεση στις τέχνες, τη μουσική και τη ζωγραφική, όπως και στο γράψιμο. Μια αναμφίβολα ευαίσθητη φύση με έντονη ροπή στις καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Από εργατική οικογένεια, δεν είχε χρήματα για δίσκους, τους οποίους έκλεβε.

Σύντομα δόθηκε ολοκληρωτικά στη μουσική, φορμάροντας μαζί με παλιούς συμμαθητές του, τους Joy Division, ένα post punk group. Ήδη είχαν προηγηθεί οι Sex Pistols που του άσκησαν επίδραση με τη δημοφιλία τους.Το ποιά ακριβώς θέση έχουν στη μυθολογία του ροκ σήμερα οι Joy Division και ειδικότερα το άλμπουμ Closer, νομίζω ότι περιττεύει να το αναφέρουμε.

 

 

Νωρίς νωρίς παντρεύτηκε, τη Ντέμπορα Γουντραφ, στα 21του χρόνια. Γνωρίζονταν ήδη μια πενταετία ενώ η ενωσή τους επισημοποιήθηκε με ένα παιδί. Στην αρχή έμεναν σε σπίτια των παππούδων τους αλλά μετά μετακόμισαν με υποθήκη, δουλεύοντας και οι δύο σε δουλειές που δεν απολάμβαναν ιδιαίτερα. Η ίδρυση των Joy Division ήταν μια διέξοδος σε βαθιά υπαρξιακά ερωτήματα που τον ταλάνιζαν.

Υποφέροντας από επιληπτικές κρίσεις και κατάθλιψη, ο Κέρτις έδινε πάνω στη σκηνή, όπου εκτός από το τραγούδι έπαιζε και κιθάρα, μια ιδιότυπη εικόνα, ελαφρώς αλλόκοτη, ταυτόχρονα όμως σαγηνευτική. To Love will tear us apart παραμένει ένας μελαγχολικός ροκ ύμνος, διαχρονικά δημοφιλής. Όπως και το Decades με τη λυρική αρχή και τους σχεδόν προφητικούς στίχους: «Here are all the young men».

Η συνεχώς αυξανόμενη φήμη, οι αλλεπάλληλες περιοδείες, η ένταση, όλα μαζί φάνηκαν δύσκολα διαχειρίσιμα για τον νεαρό αναδυόμενο σταρ. Τελικά, στις 19 Μαίου του 1980. ο Κέρτις, μόνος στο σπίτι κρεμάστηκε με ένα καλώδιο στην κουζχίνα, δίνοντας τέλος στη ζωή του και περνώντας στο πάνθεον των ροκ ηρωων που έφυγαν νωρίς, παρότι έδειχναν ότι είχαν πολλά να προσφέρουν.

Από τους Joy Division, μετά τον χαμό του Ian Curtis, προέκυψαν -και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ- οι New Order, οι οποίοι έβγαλαν μερικά όμορφα τραγούδια, αλλά ποτέ δεν έφτασαν την αίγλη του -καταραμένου- παρελθόντος τους.