Το 1946 γεννιέται ο Freddie Mercury ( ως Φαρόκ Μπουλσάρα στο Σουλτανάτο τής Ζανζιβάρης ). Δεν ξέρω αν άνθρωπος που έχει ασχοληθεί με τη μουσική, δεν γνωρίζει το όνομά του. Ενας ανεπανάληπτος, χαρισματικός, μοναδικός περφόρμερ, της ποπ/ροκ μουσικής. Με τους Queen διέπρεψε επί σχεδόν δύο δεκαετίες τού ’70 και τού ’80. Ο Μέρκιουρι, λαμπερός, “γέμιζε” τη σκηνή, τραγουδούσε, έπαιζε πιάνο, ερμήνευε μοναδικά. Κάπως έτσι, οι Queen έγιναν ένα από τα δημοφιλέστερα γκρουπ του πλανήτη, γεμίζοντας τεράστια στάδια συναυλιών από μουσικόφιλους που κυρίως έσπευδαν να θαυμάσουν τον μοναδικό περφόρμερ στη σκηνή. Αλλά και μόνος του, με πιο easy listening “ποπάκια”, ο χαρισματικός Φρέντι έθελξε.

 

freddie_1530365c

 

Τώρα, ποιά τραγούδια να γράψεις και να ξεχωρίσεις. Το Bohemian Rapsody, έναν συνδυασμό ροκ και όπερας, το We will rock you, το We are the champions, το οποίο σχεδόν πάντοτε ακούγεται στο φινάλε των τελικών αθλητικών διοργανώσεων, κάπως ως ωδή στον νικητή, καθώς και πλήθος άλλων ( μελωδικές μπαλάντες όπως το It’s a hard life, Love of my life κ.α. )

Ισως και ο συνδυασμός ( ασιατικά-βρετανικά) των γονιδίων, του τόπου που γεννήθηκε και εκείνων που μεγάλωσε ( Ινδία και αργότερα Βρετανία ) έδωσαν αυτό το εκπληκτικό αποτέλεσμα. Ο Φρέντι Μέρκιουρι βούτηξε στη ζωή με όλες του τις αισθήσεις, με πλήθος ασύλληπτων υπερβολών, και τελικά νικήθηκε από το AIDS στις 25 Νοεμβρίου τού 1991, στα 45 χρόνια του. Η απώλεια για την μουσική ήταν ασύλληπτη αφού είχε πολλά ακόμη να προσφέρει. Για μένα, ο κορυφαίος ερμηνευτής που έχω δει στη ζωή μου στην ποπ/ροκ μουσική. Ο ίδιος συνήθιζε να λεει “I’m just a musical prostitute, my dear”. Επίσης: “I won’t be a rock star. I will be a legend”. Τελικά το κατόρθωσε.