Υπήρξε ο μεγαλύτερος περφόρμερ στην ποπ/ροκ μουσική.Η σκηνική του παρουσία ήταν ανεπανάληπτη και αμίμητη. Ουδείς μπορούσε να “αλώνει” την σκηνή όπως εκείνος. Να κυριαρχεί από άκρη σε άκρη της, συμπαρασύροντας τους θεατές των συναυλιών τής μπάντας του σε ξέφρενα ταξίδια, γεμάτα μαγεία και όνειρα. Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι ο Φρέντι Μέρκιουρι υπήρξε ένας και μοναδικός.

Αφορμή για την ενασχόληση με αυτόν τον θρύλο της μουσικής, η ταινία Bohemian Rhapsody, η οποία προβάλλεται ( και ) στις ελληνικές αίθουσες, κόβοντας παγκοσμίως εκατομμύρια εισιτήρια, απόδειξη της λατρείας που συνεχίζουν να τρέφoυν οι θαυμαστές των Queen αλλά κυρίως του lead singer τους, τού Μέρκιουρι, για όλα τα σπουδαία τραγούδια που το μεγάλο συγκρότημα επί χρόνια τους έχεις προσφέρει.

 

 

 

Παρότι οι κριτικοί δεν την αποθέωσαν η ταινία “καλπάζει”. Ουσιαστικά αποτελεί την ιστορία του συγκροτήματος, μέσα από την προσωπική ιστορία του τραγουδιστή του, τού χαρισματικού Φρέντι Μέρκιουρι.

Γεννημένος στη Ζανζιβάρη, βρέθηκε μαζί με την οικογένειά του στο Λονδίνο, σε ηλικία 17 ετών. Επρόκειτο -ούτως ή άλλως- για μια εποχή καλλιτεχνικών αναζητήσεων, με πλήθος συγκροτημάτων να δημιουργούνται και με αρκετό χώρο για αυτοσχεδιασμούς και πειραματισμό.

Το Bohemian Rhapsody, αυτό το περίεργο κράμα ροκ και όπερας, ήταν που καθιέρωσε και έκανε παντού γνωστούς τους Queen.Από κει και πέρα, η πορεία ήταν μονόδρομος. Συνεχείς επιτυχίες, συνεχείς περιοδείες σε όλον τον κόσμο με τον Μέρκιουρι να γοητεύει και να προκαλεί θαυμασμό και ενθουσιασμό με την φλογερή σκηνική του παρουσία, γεμάτη θεατρικά στοιχεία και πολλών ειδών επιρροές.

 

 

Στην ταινία, η οποία είναι ένα είδος δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ, παρουσιάζεται η αρχική δημιουργία του συγκροτήματος, η πορεία προς των καταξίωση, η οποία μόνον ανέφελη δεν ήταν αφού, κατά καιρούς, όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, υπήρχαν προστριβές μεταξύ των μελών του. Ωστόσο αυτές δεν στάθηκαν ικανές να το κλονίσουν, τουλάχιστον όχι πριν γράψει την τεράστια ιστορία που έγραψε στα μουσικά πράγματα της ποπ ροκ σκηνής.

Ο ηθοποιός Ράμι Μάλεκ υποδύεται με εξαιρετική πειστικότητα τον Μέρκιουρι και ειδικά το ανεξέλεγκτο ταπεραμέντο του που δεν γνώριζε νόρμες και φραγμούς – και, ίσως εξαιτίας αυτού, ήταν τόσο μοναδικό. Ο τρόπος κίνησης του Μάλεκ στη σκηνή, οι εκφράσεις του, το πώς υπηρετεί τον ρόλο με το σώμα του, δείχνουν πως -αν μη τι άλλο- αντιμετώπισε τον ρόλο ως μια καλλιτεχνική πρόκληση. Και μάλλον τελικά κέρδισε το στοίχημα.

 

 

Τόσο η ομοφυλοφιλία του Μέρκιουρι, όσο και ο πρόωρος -στα 45του χρόνια- θάνατός του από το “καινούριο” τότε και μη εύκολα αντιμετωπίσιμο AIDS παρουσιάζονται στην ταινία αλλά δεν κυριαρχούν σε αυτήν. Κάτι απολύτως δικαιολογημένο αφού εκείνο που μετρούσε ήταν η πολυσχιδής εκρηκτική προσωπικότητα του τραγουδιστή/περφόρμερ, η οποία αποτέλεσε και τη βάση για την ροκ ιστορία που oi Queen, με τα τραγούδια τους, έγραψαν, χαρίζοντάς μας αξέχαστες στιγμές.