Παρ’ότι ένα από τα πιο αγαπημένα αλλά και χρυσοφόρα ονόματα του Χόλιγουντ εδώ και σχεδόν 4 δεκαετίες, ο Μελ Γκίμπσον, πριν από κάποια χρόνια, “την πάτησε”. Σε ένα από τα αυτοκρατορικά μεθύσια του – διάσημος και για αυτά…-, άρχισε να λέει διάφορα κακά λόγια για τους Εβραίους παραγωγούς του Χόλιγουντ,  να υβρίζει, να προκαλεί κ.ο.κ. Αποτέλεσμα; Το Χόλιγουντ μπορεί να είναι καλό-καλό, ειδικά αν “του τα φέρνεις” αλλά έχει και την πολιτική ορθότητά του. 

Συνεπώς κόκκινη κάρτα για τον πολυτάλαντο Αυστραλό για μια δεκαετία. Να θυμίσουμε ότι ο εξ Αυστραλίας ορμώμενος Μελ έγινε διάσημος τη δεκαετία του ’80 και στις αρχές του ’90 με πληθώρα ρόλων σε blockbusters ( «Μad Max, «Φονικό όπλο» κ.α. ), όλα τους μεγάλες εισπρακτικές επιτυχίες, μέχρι, κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ’90, να περάσει και πίσω από την κάμερα.

Η ρέντα συνεχίστηκε καθώς ο Braveheart του σάρωσε τα Όσκαρ το 1996. Και στη δεκαετία του 2000, τα υπερβίαια και αιματοβαμμένα Πάθη του Χριστού σημείωσαν τρομακτικά νούμερα εισπράξεων σε όλον τον κόσμο.

Πιο ψηλά μάλλον δεν υπήρχε οπότε εν συνεχεία ακολούθησε η μεγαλοπρεπής πτώση και η απουσία του από τα χολιγουντιανά πλατό για μια δεκαετία.

 

hacksaw-ridge-2016-andrew-garfield

 

Αλλά ο Μελ φαίνεται να είναι φτιαγμένος από σκληρό μέταλλο. Και επέστρεψε φέτος με μια ταινία που -και πάλι- δείχνει να έχει τα φόντα να ταράξει το κινηματογραφικό στερέωμα. Χωρίς να έχει άπειρα μέσα στη διάθεσή του γύρισε τον «Αντιρρησία Συνείδησης» ( Hacksaw Ridge ). Η ( πραγματική ) ιστορία – λουκούμι για την ιδιοσυγκρασία του.

Ενας χριστιανός στρατιώτης-γιατρός στον Β’Παγκόσμιο Πόλεμο γίνεται ήρωας χωρίς να ρίξει ούτε μια σφαίρα αφού είχε αρνηθεί να κρατήσει όπλο. Βεβαίως αυτό δεν τον εμπόδισε να ριχτεί στα πεδία τής μάχης με απαράμιλλο θάρρος και να σώσει δεκάδες ζωές συμπολεμιστών του. Τραυματίστηκε τρεις φορές ενώ και η υγεία του κλονίστηκε από τις κακουχίες. Κάπως έτσι, ο Ντέσμοντ Ντος -αυτό ήταν το όνομά του- πέρασε στην ιστορία.

Και μας “ξανάφερε” πίσω τον Μελ. Ο οποίος γυρίζει έναν τραχύ Στρατιώτη Ράιαν, κάνοντας τα πολεμικά σκηνικά στάχτη και μπούρμπερη. Και κερδίζοντας με το σπαθί του στο φεστιβάλ τής Βενετίας τον Σεπτέμβριο ένα 10λεπτο standing ovation, δέιγμα αναγνώρισης της εκτίμησης του κινηματογραφόφιλου κοινού στο πρόσωπό του. 

Ο «Αντιρρησίας Συνείδησης» προβάλλεται, εδώ και λίγες ημέρες, στις ελληνικές αίθουσες. Συνεπώς μπορείτε και μόνοι σας να διαπιστώσετε κατά πόσον “η μεγάλη επιστροφή του Μελ Γκίμπσον” στο Χόλιγουντ ήταν επιτυχής. Σίγουρα πάντως λίγοι στον χώρο διαθέτουν την προσωπικότητα, την έμπνευση και την τόλμη που διαθέτει ο Mad Mel…

 

 

Δείτε επίσης