Σε όλες τις τηλεοπτικές και κινηματογραφικές μεταφορές του ήρωα του Αρθουρ Κόναν Ντόιλ, δαιμόνιου ντετέκτιβ Σέρλοκ Χολμς αλλά και του πιστού συνεργάτη του που πολλές φορές τον βοηθά στη λύση των όποιων αινιγμάτων, του δόκτωρ Γουάτσον, το δίδυμο το υποδύονται άνδρες, όπως άλλωστε είναι και η προσέγγιση του συγγραφέα.

Ωστόσο, στην τηλεοπτική σειρά Elementary, η οποία διανύει τον τέταρτο χρόνο της ενώ στη χώρα μας προβάλλεται ο πρώτος κύκλος, υπάρχει μια ενδιαφέρουσα πρωτοτυπία. Τον ρόλο του Γουάτσον υποδύεται γυναίκα. Ο συγγραφέας της σειράς εκμεταλλεύεται τη σχέση του Σέρλοκ με το όπιο, και παρουσιάζει τη…μις Γουάτσον, ως σύμβουλο απεξάρτησης, “κάποιαν να τον προσέχει’. Το δίδυμο συνεργάζεται θαυμάσια και η δις Γουάτσον, πέρα από τον αρχικό ρόλο της, εισέρχεται στη διαδικασία κανονικού συνεργάτη του Χολμς που του δίνει ιδέες και, διακριτικά αλλά ουσιαστικά, τον συνδράμει στο έργο του.

 

 

Οι ιστορίες διαδραματίζονται στη σύγχρονη εποχή και το καλό είναι ότι ο μοντέρνος Σέρλοκ βρίσκει πράγματα χάρη στη λεπτή ιδιοσυγκρασία του και την παρατηρητικότητά του αλλά, παρ’όλα αυτά, δεν το παρακάνει, όπως καμιά φορά συμβαίνει στις ιστορίες του “πραγματικού” Σέρλοκ Χολμς στις οποίες ο ντετέκτιβ, με μια και μόνη ματιά, διαπιστώνει ότι αυτός που βρίσκεται απέναντί του έχει πολεμήσει στο Αφγανιστάν, έχει ταξιδέψει πρόσφατα στην Ευρώπη, το μπαούλο του είναι φτιαγμένο από ινδό μάστορα κ.ο.κ. 

Εδώ τα πράγματα είναι πιο απλά, πιο γρήγορα και πιο ρεαλιστικά. Τα επεισόδια ρέουν, η σειρά δεν κουράζει ενώ πραγματεύεται κι ένα δύο θεματάκια με ιδιαίτερη λεπτότητα. Όπως αυτό τής απεξάρτησης από τα ναρκωτικά, στην οποία η συμβολή τής Γουάτσον αποδεικνύεται πολύ χρήσιμη και υποστηρικτική, όχι με διδακτικό αλλά με νορμάλ τρόπο.

Το σεξουαλικό στοιχείο δεν έχει κάνει την εμφάνισή του ανάμεσα στους δύο ήρωες, κάτι που βοηθά στο να είναι πιο ξεκάθαρα τα πράγματα και η συνεργασία τους. Βεβαίως όλο και κάπου…υφέρπει αλλά μέχρι στιγμής ο Σέρλοκ κρατά τις αποστάσεις του από την…Γουάτσον!