«Η Αβάνα είναι το παραθαλάσσιο Λας Βέγκας. Η Μαφία έχει εκεί το βασίλειό της, με τις ευλογίες του Αϊζενχάουερ, τής Wall Street, του Τζ.Εντγκαρ Χούβερ και των Αγίων Παράδων. Τα βουνά δολαρίων που διακινούνται μέσω Κούβας πηγαίνουν κατευθείαν στις τσέπες του υποκόσμου.

Μέσα σε ατμόσφαιρα φιέστας, μέσα σε μυρωδιά από ιδρώτα και ρούμι, οι boss κάνουν μπίζνες: όπιο από την Ασία, βάση ηρωίνης από την Ταϊλάνδη, κορίτσια από ολόκληρη την υφήλιο. Ο απολογισμός είναι απλός: 300.000 gringos περνάνε κάθε χρόνο από την Αβάνα και οι περισσότεροι επιστρέφουν ταπί, τελειωμένοι, κι από πάνω με βλεννόρροια και ηλίαση.

Η μεγαλύτερη συνδικαλιστική ομοσπονδία της Αμερικής, η AFL-CIO, εκεί επενδύει τα συνταξιοδιοτικά της κεφάλαια, οι αλυσίδες Hilton και Pan American εκεί εναποθέτουν σωρούς χρυσού και οι capi di capi εκεί νιώθουν σαν στο σπίτι τους. Ο Μέγερ Λάνσκι, ο τσάρος του υποκόσμου, διορίζεται προσωπικός σύμβουλος του προέδρου Μπατίστα – είναι σαν ο Αλ Καπόνε να διοριζόταν υπουργός Εμπορίου.

 

fidel-castro-john-f-kennedy

 

Ο Σάντος Τραφικάντε έχει νυχτερινά κέντρα, ο Τζόνι Ροσέλι πηγαίνει συχνά και ο Κάρλος Μαρτσέλο ασχολείται με το ξέπλυμα χρημάτων προερχόμενων από το πραξικόπημα στη Γουατεμάλα με σπόνσορα τη CIA. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950, τα διακόσια εβδομήντα μπορντέλα της Αβάνας, ονομαστά και πολυσύχναστα, δουλεύουν στο φουλ: εδώ πωλούνται ακόλαστες μιγάδες, πάλλευκες δεσποσύνες, λαχταριστές κίτρινες ή μαύρες, τρυφερούδια ακόμη ανέγγιχτα.

Εχει για όλα τα γούστα, ακόμη και τα πιο διεστραμμένα, τα πιο γραφικά, πασπαλισμένα στην ανάγκη, και με λίγη Σαντερία. Ο Τζον Φ. Κένεντι κάνει τις τσάρκες του στον παράδεισο των Αντιλλών, ακολουθούμενος διακριτικά από την αστυνομία του Μπατίστα. Αλλά ο Τζον Κένεντι δεν δίνει μία για την ντόπια πολιτική. Είναι εκεί για τα κορίτσια.

Δημιουργεί σκάνδαλο όταν, αφού κάνει έρωτα με τη γυναίκα του Ιταλού πρέσβη, γυρνάει στο ξενοδοχείο και ανεβάζει στο δωμάτιο μερικές chiquitas.

Το πρόβλημα είναι ο Κάστρο. Παίρνοντας την εξουσία τον Ιανουάριο του 1959, ο lider maximo σταματάει τα παιχνίδια των Αμερικανών. Δεν φτάνει που είναι κομμουνιστής, που διώχνει τους μεγαλοϊδιοκτήτες, που βγάζει οχτάωρους λόγους, αλλά να κλείσει και τα μπορντέλα; Είναι τρομερό!

 

kennedyoswald

 

-Σκοπεύουμε όχι μόνο να απελάσουμε τους γκάνγκστερ αλλά και να τους καθαρίσουμε, προσθέτει ο Φιντέλ.

Ο Σάντος Τραφικάντε, ο boss τής Τάμπα, ρίχνεται στη φυλακή. Ο Λάνσκι το σκάει αφήνοντας 20 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά. Θέλει το κεφάλι του Κάστρο. Τέλεια: και η CIA το θέλει. Ο Τζακ Ρούμπι, ο μικρογκάνγκστερ του Ντάλας, έχει αναλάβει να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση του Τραφικάντε με αντάλλαγμα όπλα.

Ο Σαμ Τζιανκάνα και ο Τζόνι Ροσέλι στρατολογούνται στα γρήγορα από τη CIA. Αν βγάλουν απ’τη μέση τον barbudo, θα πάρουν τα λεφτά τους. Αν δεν τα καταφέρουν, τόσο το χειρότερο. Η συνάντηση ανάμεσα στους συνωμότες γίνεται στο εστιατόριο Brown Derby του Λος Αντζελες, αμέσως μετά το συνέδριο των Δημοκρατικών.

Ο Τζον Φ. Κένεντι είναι πολύ απασχολημένος με το μαγείρεμα των ψήφων των εκλεκτόρων για ν’ασχοληθεί μ’αυτές τις ανοησίες. Όμως θ’ασχοληθούν οι ανοησίες μαζί του, και σοβαρά μάλιστα».

από το βιβλίο του Φρανσουά Φορεστιέ; «Τζον Φ. Κένεντι και Μέριλιν», εκδόσεις Μελάνι.